Een wond door een kwaadaardige tumor (oncologisch ulcus)
Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door de groei van een kwaadaardige tumor. Een oncologisch ulcus kan, naast een grote psychische belasting, ook lichamelijke klachten en verschijnselen met zich mee brengen. Een goede verzorging van de wond is belangrijk.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door de groei van een kwaadaardige tumor (een gezwel), ook wel kanker genoemd, of door uitzaaiingen van een tumor.
Het kan ook zijn dat de wond is ontstaan als gevolg van de behandeling van de tumor. Dan spreken we van een oncologische wond.
Welke problemen kunt u tegenkomen?
Een oncologisch ulcus kan, naast een grote psychische belasting, ook lichamelijke klachten en verschijnselen met zich mee brengen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat u steeds minder mensen gaat zien vanwege geur of lekkage, is het belangrijk een goede verzorging van de wond af te spreken. De belangrijkste problemen zijn:
Geurproblemen en infecties
Geurproblemen worden meestal veroorzaakt door het afsterven van tumorweefsel, dit weefsel is een bron van infectie en zeer gevoelig voor bacteriën. Ook infecties veroorzaken geurproblemen. Om een geurprobleem tegen te gaan is het belangrijk dat eerst de oorzaak van de geur behandeld wordt. Hier zijn, naast schoonspoelen, verschillende mogelijkheden voor, zoals een antibioticum als wondgel of tabletten. Ook kan het helpen om geur absorberende verbanden te gebruiken. Overleg altijd met een verpleegkundig specialist om te bepalen welke mogelijkheid het beste bij u past.
Bloedingsneiging
De wond kan soms snel bloeden. Dit kan een kleine bloeding zijn (door beschadiging van de haarvaatjes) of een grote bloeding (wanneer de tumor de bloedvaten (ader of slagader) in groeit).
Jeuk
Jeuk kan optreden door de tumor zelf of door uitzaaiingen van de tumor, zelfs wanneer de huid nog heel is. Droogheid van de huid kan de jeuk versterken.
Pijn
Pijn wordt nauwelijks ervaren. Dit komt door aantasting van de zenuwuiteinden. Zijn er wel pijnklachten, dan kunnen ze worden veroorzaakt door:
- de tumor, de wond zelf;
- infecties van de wond;
- uitdroging van de wond;
- een verkeerde keuze van de wondbedekker of de wijze van wondverzorging en verkeerde keuze van de wondbedekker of de wijze van wondverzorging.
De oorzaak van pijn is belangrijk bij de keuze voor de juiste pijnbestrijding.
Vochtafscheiding
Het is om verschillende redenen belangrijk om het vochtverlies te beperken:
- Om de sterke geur van de wond te verminderen.
- Om te voorkomen dat de huid door het vocht kapot gaat .
- Om te voorkomen dat vocht lekt op bijvoorbeeld uw kleding.
- Om uw comfort te verhogen.
Elke reden vraagt om een andere wondbedekker.
Behandelplan
De behandeling van een oncologisch ulcus kan verschillende doelen hebben.
Doelen
- De genezing van het ulcus bevorderen of voorkomen dat het ulcus uitbreidt.
- Een maximaal comfort voor u realiseren.
- Een acceptabel cosmetisch aanzicht voor u bereiken.
- U ondersteunen bij de psychosociale gevolgen van het oncologische ulcus.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling van het oncologisch ulcus, uw zorgverlener zal deze met u bespreken.
Wat kunt u zelf doen?
Wanneer
u een oncologisch ulcus heeft, probeer dan een slechte voedingstoestand
te voorkomen en rook niet. Beide factoren bemoeilijken de genezing van
een oncologisch ulcus. Het hebben van een oncologisch ulcus kan veel
invloed hebben op uw leven. Er kunnen sociale problemen ontstaan, u kunt
moeite hebben met toenemende afhankelijkheid of u heeft behoefte aan
ondersteuning op financieel of psychosociaal gebied. Bespreek deze met
uw behandelaar, oncologie consulent en/of wondconsulent.
Nazorg
Het hebben van een oncologische ulcus kan veel invloed hebben op uw leven. Er kunnen sociale problemen ontstaan, u kunt moeite hebben met toenemende afhankelijkheid of u heeft behoefte aan ondersteuning op financieel gebied. Bespreek deze problemen met uw zorgverlener. Uw zorgverlener kan u eventueel in contact brengen met een maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.
Vragen?
Hebt u nog vragen dan kunt u contact opnemen met het Wond en Expertise Centrum, tel.: 0570 – 53 54 31 of uw vraag stellen bij een volgend bezoek. Wij zijn op werkdagen te bereiken van 8.00 – 16.30 uur.
Meer informatie