Eczeem
Eczeem is een niet-besmettelijke huidaandoening. De huid is vaak rood. Er zijn zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding, kloofjes en littekens. Het belangrijkste kenmerk is de jeuk, die vaak heel hevig kan zijn.
Eczeem is niet besmettelijk, maar wel erfelijk. Ouders die last hebben van een voedselallergie of astma hebben een grotere kans dat hun kind eczeem krijgt en andersom.
Afdeling(en)
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten eczeem:
- Constitutioneel eczeem
- Contacteczeem
- Dyshidrotisch eczeem
- Medicamenteus eczeem
- Nummulair eczeem
- Seborroïsch eczeem
- Spatadereczeem
Onderzoek & Diagnose
Eerst gaan we samen in gesprek om te praten over de klachten. Hoe lang zijn er al klachten? En wat zijn deze klachten precies? Vervolgens gaan we kijken naar de huid (lichamelijk onderzoek). Vaak kunnen wij direct dezelfde dag nog een diagnose geven.
Extra onderzoek
Het is niet nodig om nog extra onderzoek te doen. Met de verhalen en het lichamelijk onderzoek kunnen wij al een diagnose stellen. Wanneer we toch graag aanvullend onderzoek doen, gaat het vaak om het wegnemen van een klein stukje huid met eczeem (huidbiopt) of een huidkweek. Allergieonderzoek (zoals bloedafnemen of een huidtest) doen wij alleen als we denken dat je kind ook allergisch is voor specifiek eten of andere stoffen.
Behandelplan
De arts heeft de diagnose eczeem gegeven. Eczeem is niet te genezen. Met de juiste zalf en het zorgvuldig omgaan met water en zeep kun je veel problemen voorkomen.