Menu
Aandoeningen

Decubitus (doorliggen)

Doorliggen komt veel voor en vooral bij patiënten die langdurig bedlegerig zijn. De gevolgen van doorliggen zijn bijzonder vervelend. Doorliggen is daarom een serieus probleem.

Afdeling(en)

Wat is doorliggen?

Iedereen die door ziekte of ongeval in bed, een stoel of rolstoel moet blijven, heeft kans op doorliggen. Dit leidt vaak tot pijn, een tragere genezing en een langer verblijf in het ziekenhuis of verpleeghuis.

De huid staat bij doorliggen bloot aan langdurige druk. Door deze druk beschadigt de huid, het weefsel eronder en ontstaat er een wond. In lichtere vorm ziet de huid rood. In ernstige vorm kunnen diepe wonden ontstaan, tot op de botten.​

Ontstaan

Door zitten, liggen of schuiven drukken op bepaalde plekken van de huid de kleine bloedvaten en het weefsel daaronder samen. Deze bloedvaten voorzien de huid en het weefsel van voedingsstoffen en zuurstof. Doorliggen ontstaat door een verminderde toevoer van bloed of na kleine wonden bij wrijving van de huid. Als de huid en het weefsel te lang geen voedingsstoffen en zuurstof krijgen, sterven cellen af en ontstaat doorliggen.

Waar?

Doorliggen ontstaat door langdurige druk op het weefsel tussen bot en huid. Plaatsen waar zich weinig weefsel tussen huid en bot bevindt zijn kwetsbaar. Dat zijn plaatsen zoals stuit, zitbeenknobbels, heupen, hielen, knieën, enkels, schouderbladen, oren, achterhoofd en wervelkolom.