Darmkanker
Jaarlijks krijgen ruim 120.000 mensen de diagnose kanker in Nederland. Daarvan zo'n 12.000 mensen (endel)darmkanker. Endeldarmkanker bevindt zich in het einde van de darm (het rectum).Dit treft ongeveer 3000 mensen, tegenover 9.000 mensen waarbij darmkanker wordt vastgesteld. Bij beide betreft het zowel mannen als vrouwen, doorgaans ouder dan 60 jaar.
Wat is het?
Darmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep. Dat is een woekering van het darmslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts in een klein percentage poliepen komen ‘onrustige cellen’ voor. Als kwaadaardige cellen in de wand van de darm groeien, spreken we van darmkanker. Wanneer de cellen zich verspreiden via bloedvaten, kunnen uitzaaiingen ontstaan.
In ons ziekenhuis is de zorg voor darmkankerpatiënten gestructureerd in een zorgpad. Daardoor kunnen wij snel helpen, en de tijd tussen onderzoek en behandeling kort houden.
Verwijzing
De huisarts verwijst u naar het Deventer Ziekenhuis als u:
- een veranderd ontlastingspatroon hebt;
- bloed bij de ontlasting hebt;
- het rectaal toucher bij de huisarts afwijkend was;
- u bloedarmoede hebt door ijzergebrek, darmpoliepen in het verleden, of een erfelijke belasting.
Afspraak maken
Voor een afspraak kunt u bellen met de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Vaak maakt uw huisarts de eerste afspraak voor u.
Onderzoek en diagnose
Vaak verwijst de huisarts u naar het Deventer Ziekenhuis voor een endoscopie. U komt dan ook op het intakespreekuur van de MDL-arts. Wanneer er sprake lijkt te zijn van darmkanker, zal de MDL arts dit direct na de scopie met u bespreken. Daarom is het belangrijk dat u iemand meeneemt naar de endoscopie afspraak. Er worden ook vervolgonderzoeken gepland. Het doel ervan is om erachter te komen of er sprake is van uitzaaiingen. Ook wordt er binnen 2-3 dagen een afspraak gepland bij de Casemanager GE.
Onderzoeken
Behandelplan
Als de uitslagen van onderzoeken bekend zijn, wordt in het multidisciplinair overleg van specialisten besproken welke behandeling voor u geschikt is.
Welke behandeling geschikt is hangt af van:
- de grootte van de tumor, en of de tumor is doorgegroeid;
- de locatie van de tumor: in de endeldarm of in de dikke darm;
- of er uitzaaiingen zijn en zo ja, waar en hoeveel;
- uw algehele conditie;
- of u andere ziekten hebt;
- uw leeftijd.
Bij het overleg zijn de maag-, darm- en leverarts (MDL), chirurg, internist-oncoloog, radioloog, radiotherapeut en patholoog aanwezig. Zij vragen zonodig advies aan de collega's van het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.
Behandelmogelijkheden darmkanker
- Operatie
- Chemotherapie
- Operatie gevolgd door chemotherapie
Behandelingen
- Dikke darmoperatie (colectomie)
- Dikke darmoperatie (hartmann procedure)
- Dikke darmoperatie linkszijdig
- Dikke darmoperatie rechtszijdig
- Dikke darmoperatie s-vormig gedeelte
- Chemotherapie
Behandelmogelijkheden endeldarmkanker
- Operatie
- Bestraling en chemotherapie geen operatie
- Korte bestraling (radiotherapie) gevolgd door een operatie
- Lange bestraling (radiotherapie) en chemotherapie (chemo-radiotherapie) gevolgd door een operatie
Behandelingen
- Niet opereren na bestraling en chemotherapie bij endeldarmkanker 'Wait and see'
- Anussparende endeldarmoperatie (TEM)
- Endeldarmoperatie (APR)
- Endeldarmoperatie (LAR)
- Chemotherapie
- Radiotherapie
Stoma
Als uw ontlasting - na de operatie - niet meer via de anus het lichaam kan verlaten, zal dit via een stoma moeten gebeuren. Ook kan de specialist een tijdelijke stoma aanleggen omdat dit beter is voor het herstel.
Meer informatie
Wetenschappelijk onderzoe
In het Deventer Ziekenhuis wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Op deze manier is beter inzicht te krijgen in welke factoren van invloed zijn op het succes van de behandeling en op de kwaliteit van leven.