Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een ontsteking in de darm. Meestal begint de ontsteking in de endeldarm (vlak boven de anus) en breidt zich dan uit naar de rest van de dikke darm. In het slijmvlies van de darm kunnen zweren ontstaan.
In Nederland hebben ongeveer 30.000 mensen colitis ulcerosa. De behandeling bestaat uit medicijnen of een operatie.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Om vast te stellen of u colitis ulcerosa hebt, vraagt de arts eerst naar uw klachten. Dan volgt een onderzoek. De arts kijkt of u een gezond gewicht hebt. Daarna onderzoekt zij uw buik, anus, ogen, huid en gewrichten. De arts laat ook uw bloed onderzoeken. Zo kan zij zien of u bloedarmoede, een ander tekort of een ontsteking hebt. Vervolgens onderzoekt de arts uw ontlasting.
Is na deze onderzoeken duidelijk dat u een afwijking in de darm hebt? Dan volgen meer onderzoeken. Bijvoorbeeld:
- Coloscopie.
- Röntgenonderzoek van de dikke darm.
- Echografie van de buik. De arts kan op de echo zien of uw darmwand verdikt is. Ook is een eventuele ontsteking buiten de darm te zien.
- CT-scan.
Onderzoeken
Behandelplan
Bij colitis ulcerosa krijgt u medicijnen en soms adviseert de arts een operatie.
Medicijnen
Medicijnen remmen de ontstekingen die er al zijn af. Ook voorkómen ze nieuwe ontstekingen. Welke medicijnen u krijgt hangt af van de ernst van uw klachten en de plaats van de ontstekingen. Ook krijgt u misschien medicijnen tegen diarree en bloedarmoede. Er zijn nog geen medicijnen die colitis ulcerosa kunnen genezen.
De belangrijkste medicijnen zijn:
- Milde ontstekingsremmers. Voorbeelden zijn 5-ASA preparaten (Salazopyrine, Dipentum, Pentasa, Salofalk en Asacol).
- Krachtige ontstekingsremmers (corticosteroïden). Voorbeelden zijn Prednison en Budesonide.
- Afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva). Voorbeelden zijn Imuran en Ledertrexate.
- TNF-blokkers. Dit is een speciale groep van afweeronderdrukkende medicijnen. Zij remmen het stofje TNF. TNF is een belangrijke oorzaak van de ontstekingen. De arts geeft alleen TNF-blokkers als de andere medicijnen niet helpen.
Operatie
Soms is een operatie nodig. De chirurg haalt het ontstoken deel van de dikke darm weg. Daarna hecht zij de twee uiteinden van de darm aan elkaar. Misschien krijgt u een tijdelijk stoma, zodat uw darm kan herstellen.
Hebt u erg veel last van ontstekingen? Dan stelt de arts waarschijnlijk voor de hele dikke darm weg te halen. Dit is een ingrijpende operatie. U krijgt een stoma.
Soms is het mogelijk om de dunne darm door te trekken naar de anus. Van het laatste stukje dunne darm maakt de chirurg een reservoir (pouch). Dit reservoir werkt dan als endeldarm. De ontlasting gaat gewoon via de anus. Een stoma is niet nodig. Na het weghalen van de dikke darm bent u voor altijd genezen van colitis ulcerosa.