Chronische leukemie
Leukemie is een vorm van bloedkanker die uitgaat van witte bloedcellen.
Er zijn acute vormen en chronische vormen van leukemie. Acute vormen ontstaan in korte tijd en kunnen ook in korte tijd tot problemen leiden. Chronische vormen ontstaan langzamer en kunnen zelfs zonder symptomen blijven.
Afdeling(en)
Verschijnselen
Bij leukemie maakt het beenmerg (“de fabriek van de bloedcellen”) te veel witte bloedcellen. Doordat er verschillende soorten witte bloedcellen bestaan zijn er ook verschillende soorten leukemie. De meest voorkomende chronische leukemieën worden verdeeld aan de hand van de cel die ontspoort: lymfatische cellen (chronische lymfatische leukemie of CLL) of myeloide cellen (chronische myeloide leukemie of CML). Naast de frequent voorkomende CLL en CML zijn er ook nog zeldzamere typen van chronische leukemieen zoals Hairy cell leukemie (HCL), Prolymfocyten leukemie (PLL) en Large Granular lymphocytic Leukemia (LGL)
Het verschil tussen de soorten leukemie is belangrijk voor de prognose en de te kiezen behandeling.
Onderzoek en diagnose
De diagnose van chronische leukemie wordt gesteld op een combinatie van klachten (infecties, vermoeidheid, nachtzweten, afvallen), afwijkingen in het bloed en soms door het afnemen van een beenmergpunctie en / of het verrichten van scans.
Behandeling
Chronische leukemieen zijn niet te genezen. Net als bij hoge bloeddruk of suikerziekte houdt de patiënt de rest van zijn leven deze ziekte bij zich. Een chronische myeloide leukemie (CML) zal altijd behandeld moeten worden. Deze geneesmiddelen zijn in tabletvorm en zullen levenslang gebruikt moeten worden. Een chronische lymfatische leukemie (CLL) hoeft vaak niet (direct) behandeld te worden. De diagnose wordt regelmatig per toeval gesteld en ondanks dat de term leukemie ernstiger doet vermoeden, kan in een groot deel van de patiënten een afwachtend (wait and see) beleid gehanteerd worden.
Ook voor de zeldzamere vormen van chronische leukemie geldt dat er geregeld afgewacht kan worden met een behandeling. Uw hematoloog en verpleegkundig specialist kunnen bij reguliere polibezoeken nagaan of er een behandelindicatie aanstaande is. Daarnaast wordt u zelf geleerd om bij bepaalde symptomen aan de bel te trekken.
Wanneer voor uw chronische leukemie toch een behandeling noodzakelijk is heeft deze als doel de ziekte weer in een rustige fase te krijgen. Op de polikliniek kunnen we u meer vertellen over het wait and see beleid en indien er een oncologische behandeling nodig is.
Mogelijke bijwerkingen
Ook wanneer uw chronische leukemie (nog) geen behandeling behoeft kunt u klachten van uw ziekte ervaren. De klachten wegen op dat moment echter niet op tegen de voordelen van een behandeling. U zult de klachten in moeten passen in uw dagelijkse bezigheden en met uw aandoening moeten leren omgaan. Wij merken dat dit voor de ene persoon gemakkelijker te doen is dan voor de ander. Wij helpen u graag met tips en adviezen om uw leven zo normaal mogelijk te blijven voortzetten ondanks deze aandoening.
Patiënten met een chronische vorm van leukemie behoren net als andere hematologie patiënten bij een kwetsbare groep. Dit betekent dat u vatbaarder bent voor infecties. U kunt deze infecties niet alleen sneller krijgen maar de infectie kan ook heviger verlopen. Wij adviseren uw huisarts dan ook bij klachten spoediger te starten met een behandeling zoals antibiotica of laagdrempelig met ons te overleggen. U kunt ook zelf met ons bellen via de daartoe aan u verstrekte nummers tijdens uw eerste consult zodat wij u kunnen adviseren.
Antibiotica is niet in alle gevallen de oplossing. Vaak hebben mensen met een chronische leukemie last van virale infecties waar antibiotica (tegen bacteriën) niet zinnig is.