Brugada Syndroom
Het Brugada-syndroom is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord is. Dit kan leiden tot verschillende ritmestoornissen. Bij Brugada ziet het hart er normaal uit, maar is het ritme verstoord.
Afdeling(en)
Wat is het brugada syndroom?
Het Brugada syndroom is een erfelijke aandoening die een verhoogde kans geeft op plotselinge hartdood. De elektrische prikkels in het hart zijn verstoord. Hierdoor kunnen er verschillende hartritmestoornissen ontstaan. Bij dit syndroom ziet het hart er normaal uit maar is het ritme verstoord.
Niet iedereen met een erfelijke aanleg voor het Brugada-syndroom of een afwijkend hartfilmpje krijgt klachten. Symptomen kunnen zich al bij kinderen voordoen maar treden meestal op na het 30e
levensjaar.
Symptomen
Symptomen van het Brugada-syndroom zijn:
- Duizeligheid
- Flauwvallen
- Een onregelmatige hartslag of hartkoppingen.
- Plotseling optredende levensbedreigende ritmestoornissen vanuit de hartkamer.
Een cardioloog kan Brugada vaak op een hartfilmpje herkennen aan een typisch afwijkend ECG-patroon. De aanwezigheid van dit ECG-patroon kan wisselen in de tijd. Dan kan een Brugada test, ook wel provocatietest genoemd, meer duidelijkheid geven.
Behandeling
Brugada kan niet genezen worden. Soms heeft iemand geen klachten of zijn er tijdens de provocatietest geen duidelijke afwijkingen te zien. Dan is behandeling niet altijd nodig. Bij een hoog risico op levensbedreigende hartritmestoornissen is behandeling wel nodig.
De meest voorkomende behandeling is het plaatsen van een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator). Dit is een apparaatje dat in het lichaam wordt geïmplanteerd en dat een verstoord hartritme hersteld. Het geneest de ziekte niet, maar kan plotseling overlijden voorkomen. Niet alle patiënten met Brugada hebben dus een ICD nodig.