Brandend maagzuur (reflux)
Bij brandend maagzuur stroomt een deel van de maaginhoud terug naar de slokdarm. Dit veroorzaakt een vervelend gevoel in de maag en/of keel. Als u vaak last heeft van brandend maagzuur kan de slokdarm beschadigd raken.
Ouderdom, roken en voeding zijn mogelijke oorzaken van brandend maagzuur. De behandeling bestaat vaak uit voedingsadviezen, medicijnen en soms ook operatie.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Als u vaak last heeft van brandend maagzuur kunt u het beste naar uw huisarts gaan. In het ziekenhuis kunnen wij de oorzaak achterhalen. U krijgt dan een gastroscopie, een onderzoek waarbij een arts uw maag van binnen bekijkt.
Behandelplan
Bij de meeste mensen werkt een combinatie van medicijnen en een gezonde leefstijl heel goed. Er zijn verschillende medicijnen tegen brandend maagzuur:
- Medicijnen die een beschermende laag aanbrengen in de slokdarm.
- Middelen die het maagzuur korte tijd binden, zodat het niet omhoog kan stromen.
- Medicijnen die de productie van maagzuur remmen (het voedsel wordt nog wel verteerd).
- Medicijnen die de maagspieren beter laten werken, zodat het voedsel beter doorstroomt.
Toch gaat brandend maagzuur niet bij iedereen over. Dan moet misschien lange tijd medicijnen slikken.
Operatie
Als de sluitspier tussen de maag en de slokdarm niet goed werkt, helpen medicijnen niet altijd. Een operatie is dan de enige oplossing. Dit heet een anti-reflux operatie. De chirurg maakt een nieuwe overgang van de slokdarm naar de maag. De sluitspier gaat daardoor beter werken.