Menu
Aandoeningen

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies van de baarmoederhals. Bij het voorstadium van baarmoederhalskanker bevinden zich afwijkende cellen in de baarmoederhals. Dit voorstadium kan spontaan genezen of worden verwijderd door middel van een kleine operatie aan de baarmoedermond (lisexcisie of conisatie).

Onderzoek en diagnose

Bij een vermoeden van baarmoederhalskanker krijgt u eerst een lichamelijk onderzoek van de huisarts. Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek met uitstrijkje. Bevat het uitstrijkje afwijkende cellen of denkt uw huisarts dat u misschien baarmoederhalskanker heeft, dan verwijst hij u naar een gynaecoloog.

In het ziekenhuis krijgt u de volgende onderzoeken:

  • colposcopie
  • vaginaal onderzoek
  • vaginale echoscopie

Colposcopie

Bij een colposcopie bekijkt de gynaecoloog de baarmoederhals met een colposcoop (loep). Tijdens dit onderzoek kan de arts met behulp van een kleine tang 1 stukje of enkele stukjes afwijkend weefsel wegnemen. Deze ingreep heet een biopsie.

Vaginaal onderzoek

Een vaginaal onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst onderzoekt de gynaecoloog de vagina uitwendig en bekijkt hij mogelijke afwijkingen aan de schaamlippen. Dan gaat het onderzoek inwendig verder. De gynaecoloog kan nogmaals een uitstrijkje maken. Ook kan hij een vaginaal toucher en/of een rectaal toucher uitvoeren. Hiermee krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en grootte van de organen in uw onderbuik.

Vaginale echoscopie

Tot slot maakt de gynaecoloog meestal nog een vaginale echoscopie om de eierstokken en de binnenkant van de baarmoeder te beoordelen.

Meer informatie

Voor meer informatie over baarmoederhalskanker kunt u terecht bij de patiëntenvereniging Olijf.

Lees meer