Atriumfibrilleren - boezemfibrilleren
Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, vooral bij oudere mensen. Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal te hoog. Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden. Dit om schade aan het hart te voorkomen.
Wat is atriumfibrilleren?
Atriumfibrilleren (AF), ook wel boezemfibrilleren genoemd is een vervelende maar niet levensbedreigende hartritmestoornis. De symptomen, zoals hartkloppingen, een naar gevoel op de borst, duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid kunnen erg vervelend zijn.
Het is belangrijk dat boezemfibrilleren behandeld wordt omdat anders de volgende complicaties kunnen optreden:
- Bloedstolselvorming in het hart met kans op een beroerte/ TIA als stolsels zich verspreiden naar de hersenen.
- Bij langdurig bestaan van een te snelle hartslag vermindert de pompfunctie van het hart.
Onderzoek en diagnose
De Atriumfibrilleren poli heeft tot doel u zo goed mogelijk te behandelen en complicaties te voorkomen. Hierbij werkt de cardioloog samen met een gespecialiseerde verpleegkundige, volgens de laatste Europese en landelijke richtlijnen, waardoor een efficiënte behandeling ontstaat. Het team bestaat uit Anneke van Anken, verpleegkundig specialist, Marieke van Drogenbroek, verpleegkundig consulent en Yvet van Essen. Zij werken onder supervisie van cardiologen van het Deventer Ziekenhuis.
Onderzoeken om atriumfibrilleren (boezemfibrilleren) vast te stellen zijn onder andere:
- Hartfilmpje (ECG)
- Echografie
- Holteronderzoek
- Inspanningstest
Behandelplan
Tijdens de behandeling worden de onderliggende oorzaken zo mogelijk behandeld. Als u een hoge hartslag heeft, is de behandeling er tevens op gericht deze omlaag te krijgen. Verder is het van belang dat wordt bekeken of bloedverdunners nodig zijn voor u, voor het voorkomen van bloedstolsels. Vervolgens wordt bekeken of het noodzakelijk of nuttig is het normale hartritme te herstellen. In sommige gevallen blijft het boezemfibrilleren bestaan. Dit wordt dan ook wel chronisch boezemfibrilleren genoemd. U heeft er in het algemeen na verloop van tijd geen hinder meer van. De behandeling blijft er dan op gericht om bloedstolsels te voorkomen en de hartfrequentie rustig te krijgen en te houden.