Astma bij kinderen
Hoesten, een piepende ademhaling of benauwdheid. Als je dit herkent, heb je misschien te maken met astma. Door een ontsteking in de longen krijg je niet genoeg lucht meer.
Ontstoken longen zijn gevoelig en reageren daarom ook op huisdieren, stof of rook. Astma behandelen wij vaak met een inhalator.
Wat gebeurt er in je longen bij astma?
Onderzoek & Diagnose
Als u met uw kind bij de kinderarts komt vanwege klachten als hoesten, piepen of benauwdheid dan doet de arts drie onderzoeken om vast te stellen of uw kind astma heeft:
- Uitvragen welke klachten uw kind heeft, wanneer die zijn begonnen en wanneer uw kind er veel of weinig last van heeft.
- Lichamelijk onderzoek bij uw kind. De arts luistert bijvoorbeeld naar de longen.
- Onderzoeken hoe goed de longen van uw kind werken. Dit gebeurt met een longfunctietest. Een longfunctietest is een soort blaastest.
Astma is bij erg jonge kinderen moeilijk vast te stellen, omdat kinderen vaak pas vanaf zes jaar mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Er kan ook een proefbehandeling met astmamedicijnen worden gegeven.
Behandelplan
Voor astma krijgt uw kind medicijnen mee naar huis en daarmee is het meestal goed onder controle te houden. Dat wil zeggen dat uw kind zo min mogelijk klachten heeft. Deze medicijnen zijn in tabletvorm of worden ingeademd met een inhalator (een puffer).
Met een inhalator komen de medicijnen direct in de longen terecht. Om de medicijnen optimaal te laten werken is het belangrijk dat uw kind op de juiste manier te inhaleert.
Op www.inhalatorgebruik.nl vindt u video-instructies om uw kind te helpen met inhaleren.
Ook vindt u hier meer informatie over verschillende soorten inhalators.