Alvleesklierontsteking
Bij een alvleesklierontsteking werkt de alvleesklier minder goed of helemaal niet meer. Acute alvleesklierontsteking betekent dat de ontsteking plotseling begint. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals galstenen en overmatig alcoholgebruik.
Acute alvleesklierontsteking geeft hevige pijn in de bovenbuik. Deze pijn straalt vaak uit naar de rug.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Bij erge pijn in de bovenbuik en rug denkt de arts aan een alvleesklierontsteking.
De arts onderzoekt u. Zij gaat na of u naast de pijn ook lichte koorts, een snelle hartslag en lage bloeddruk hebt.
Daarna laat de arts uw bloed onderzoeken. In de eerste dagen na het begin van de ontsteking is het gehalte van bepaalde enzymen in het bloed namelijk veel hoger dan normaal.
Soms is het nodig om een CT-scan, een echoscopie of MRI-scan te laten maken. Met deze onderzoeken kan de arts een verstopping van de galbuis door galstenen goed zien. Ook kan zij zien of de alvleesklier vergroot is door een ontsteking.
Onderzoeken
Behandelplan
Bij de behandeling van acute alvleesklierontsteking moet de oorzaak van de ziekte worden aangepakt. Dat betekent dus bijvoorbeeld.
- weghalen van galstenen;
- stoppen met het drinken van alcohol;
- behandeling van een stofwisselingsziekte;
- andere medicijnen.
Daarnaast krijgt u een behandeling tegen de pijn.
Is de oorzaak niet bekend? Dan moet de arts afwachten hoe de ontsteking zich ontwikkelt. Gedurende de eerste dagen mag u niets eten. Via een infuus krijgt u veel vocht. Door uw neus gaat een slangetje naar uw maag. Dit slangetje zuigt het maagsap af.
- Als u niet binnen een paar dagen opknapt, dan krijgt u sondevoeding.
- De meeste mensen met acute alvleesklierontsteking genezen binnen twee weken.
- Bij ernstige complicaties is opname op een intensive care nodig. Hier controleert de arts voortdurend de bloeddruk, polsslag, de ademhaling en urineproductie.
- Een enkele keer is een operatie nodig om afgestorven weefsel uit de alvleesklier weg te halen.
- Pseudocysten kan de arts leegzuigen met een spuit. De pseudocyste is dan groter dan vijf centimeter en zit er langer dan zes weken. Soms is een operatie nodig om de pseudocyste weg te halen.
Soms geneest acute alvleesklierontsteking niet. Dan wordt het een chronische alvleesklierontsteking
Nazorg
Na een acute alvleesklierontsteking kan de alvleesklier beschadigd zijn. Veel alvleeskliercellen werken niet meer goed. Hierdoor krijgt u een tekort aan enzymen. U moet dan medicijnen slikken om dit tekort aan te vullen.
Is de alvleesklier ernstig beschadigd, dan maakt zij minder insuline. U hebt dan diabetes mellitus. U krijgt insuline om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden.
Meer informatie