Zorg in Salland
Om zorg werkelijk om onze patiënt heen te organiseren, werken we daarom graag samen met de huisartsen en collega zorginstellingen in de regio of gespecialiseerde centra in het land. We zijn - kortom - onderdeel van een vitaal netwerk, waarbinnen we de zorg samen met de patiënt zo goed mogelijk en op de juiste plek organiseren. Die netwerksamenwerking in de zorg in en om Salland willen we de komende jaren verder versterken.
Zorg en gezondheid in Salland
Moderne zorg is teamwork. Binnen en in toenemende mate ook buiten ons ziekenhuis. Waar mensen voorheen herstelden in het ziekenhuis, gaan mensen na een opname nu sneller weer naar huis. Of ze worden tijdelijk dichtbij huis verzorgd of krijgen hulp om zo snel mogelijk weer thuis te zijn. Daar krijgen ze aanvullende zorg en ondersteuning. Meestal van de thuiszorg en huisartsen, maar ook van mantelzorgers, maatschappelijke hulpverleners of van vrijwilligers.
Dichtbij huis als het kan
Het goed organiseren van deze ‘netwerkzorg’ - dichtbij huis als het kan, verder weg als het moet - is het centrale thema in onze koers voor de komende jaren. Constructieve samenwerking in eigen huis en in en om ons verzorgingsgebied vormen hiervoor de basis. Met onder meer huisartsen of thuiszorgorganisaties, zoals we dat nu ook al doen. Maar we zullen ook nieuwe verbintenissen aangaan, onder meer met de gemeente of met wijkteams. Ook bovenregionaal zullen we meer samenwerken om een samenhangend zorgaanbod te waarborgen.
Er komen steeds meer voorbeelden van succesvolle netwerkzorgprojecten in de regio. Lees deze verhalen op onze nieuwspagina.
Netwerkzorg
We bouwen graag verder vanuit de sterke basis die we als ziekenhuis al mede hebben gerealiseerd:
- Ketenpartners weten elkaar al goed te vinden in een verzorgingsgebied dat betrekkelijk overzichtelijk en afgebakend is;
- Er is één goed georganiseerde huisartsencoöperatie waarmee we al jaren effectief samenwerken;
- Met de VVT organisaties hebben we duurzame samenwerking voor de vervolgzorg van onze patiënten;
- Met Salland Zorgverzekeringen hebben we voor de periode 2019 - 2021 jaar goede afspraken gemaakt over de zorgfinanciering;
- Bestaande samenwerkingen bouwen graag verder uit, zoals Geboortezorg Salland en Salland United.
Voorbeeld: Integrale Geboortezorg Salland
In januari 2019 is de Geboortezorg Salland opgericht. Verloskundigen en gynaecologen werkten al samen, maar zijn per januari 2019 formeel een team. Samen streven zij naar de beste zorg voor moeder én kind. Alle zwangeren in de regio worden samen besproken. Zo kan al vroeg een passend zorgpad worden bepaald. De doelen zijn als volgt:
- Waar mogelijk complicaties en een ziekenhuisopname voorkomen;
- Samen zorgen voor optimale veiligheid;
- De zwangerschap en geboorte zo goed mogelijk laten verlopen;
- Zorg in de eerste lijn leveren waar het kan en in de tweede lijn als het moet.
Voorbeeld: de Beweegmakelaar
De Beweegmakelaar helpt in en om Deventer bij het vinden van een beweegactiviteit. De Beweegmakelaar is op de hoogte van het sport- en beweegaanbod in de regio en kan patiënten begeleiden om te starten met bewegen in de eigen omgeving. De beweegmakelaar is een initiatief van het Deventer Ziekenhuis, Sportbedrijf Deventer, de gemeente Deventer, provincie Overijssel, Salland Verzekeringen en de huisartsen in en om Deventer.
Niet iedereen die van een huisarts, therapeut of in het ziekenhuis krijgt te horen dat hij of zij meer moet bewegen, doet dat even makkelijk. Denk aan mensen die normaal niet zoveel bewegen, of mensen die dat niet zo makkelijk kunnen omdat ze ziek zijn geweest en weer moeten bewegen. Of mensen die daar bijvoorbeeld door een chronische aandoening moeite mee hebben.
Voor al deze mensen is er nu de Beweegmakelaar. Die helpt en adviseert om een beweegactiviteit te vinden die aansluit bij iemands mogelijkheden en wensen. De initiatiefnemers willen met dit initiatief gezondheidswinst boeken voor de bevolking van Deventer en omstreken. Het is namelijk niet alleen gezond om regelmatig en voldoende te bewegen, door beweging gaan mensen zich sneller fit voelen en herstellen ze ook sneller. Dat zorgt er weer voor dat uiteindelijk minder zorgkosten hoeven worden gemaakt.
Oncologienetwerk Veluwe IJssel
Het Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala en Radiotherapiegroep werken al jaren samen op het gebied van oncologie. Dit doen we onder de naam: Oncologienetwerk Veluwe IJssel.
Kennis uitwisselen
Om de best mogelijke zorg te bieden is een goede samenwerking tussen ziekenhuizen onmisbaar. Dit betekent dat we kennis uitwisselen, van elkaar leren en gezamenlijke zorgtrajecten voor patiënten met kanker ontwikkelen. Samen kunnen wij daardoor kwalitatief hoogwaardige oncologische zorg bieden voor al onze patiënten in de regio Veluwe-IJssel.
Oncologische zorg op maat
Patiënten kunnen in eigen ziekenhuis terecht voor de onderzoeken en voor- en nabehandelingen. Het vaststellen van de diagnose en voorstel voor het behandelplan gebeurt in nauw overleg met specialisten uit ons netwerk en verschillende academische en gespecialiseerde ziekenhuizen. Samen met de behandelend specialist beslist de patiënt vervolgens welke behandeling.
De best mogelijke zorg
Soms wordt de patiënt voor een specifieke ingreep of onderdeel van het oncologisch zorgtraject verwezen naar één van de andere aangesloten ziekenhuizen in ons netwerk. In dat ziekenhuis komen dan de beste specialisten uit de regio samen in een behandelteam. Samen zorgen we ervoor dat de patiënt de best mogelijke zorg krijgt.
Salland United
In het bestuurlijk netwerk ‘Salland United’ hebben bestuurders van diverse zorgorganisaties uit eerste, tweede-derde lijn, ENO en de gemeente Deventer elkaar gevonden. Ook het Deventer Ziekenhuis maakt deel uit van deze nieuwe samenwerking. Ambitie is om Salland te ontwikkelen tot de de gezondste regio met de gelukkigste inwoners in 2025. Deze transformatieve opgave vraagt om een vitale zorginfrastructuur in de regio. Hiervoor moeten we een beweging in gang zetten waarin we met elkaar werken van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.
Concreet worden er programma’s ontwikkeld op basis van vijf ambities:
- vergroten van de inzet op preventie
- versterking van de eigen regie en zelfredzaamheid van ouderen
- de optimalisatie van de inzet van professionals
- de juiste zorg op de juiste plek organiseren
- technologie als katalysator implementeren.
Regionaal Transferpunt
De oprichting van het Regionaal Transferpunt Salland geeft antwoord op de snel veranderende zorg. Steeds vaker kan zorg buiten een ziekenhuis geboden worden. Daarnaast wil de overheid dat mensen steeds langer thuis blijven wonen en zullen er steeds meer chronische patiënten komen die een regisseur nodig hebben.
Zorgvragen
Niet alleen een ziekenhuis krijgt hierdoor zorgvragen, ook huisartsen, VVT instellingen en GGZ aanbieders. De nieuwe transferfaciliteit gaat die regie voeren. Dat is een landelijke doorbraak.
Zorg op de juiste plek
Met ketenpartners ontwikkelen we een toekomstbestendig en samenhangend pakket van kwalitatief goede zorg, dat voor onze patiënten op de juiste plek wordt aangeboden. Dat doen we samen. Met huisartsen, met verzekeraars en met andere keten (partners). Inzet is daarbij:
- Zorg verplaatsen, naar dichterbij de patiënt, of thuis;
- Zorg vervangen, o.a. door de inzet van e-health;
- Zorg (vragen) voorkomen.
Projectorganisatie
Het Deventer Ziekenhuis heeft inmiddels een projectorganisatie ingericht om dit strategische thema de komende jaren concreet vorm te geven. Nu ‘lopen’ er al diverse mooie ZJOP-initiatieven (> 25). Per initiatief is vastgesteld wat het is en hoe het is georganiseerd, waarom we het doen en wat de voordelen (voor de patiënt) zijn. Het Deventer Ziekenhuis wil de komende jaren focus aanbrengen en kiezen welke initiatieven we versterken.
Visie op zorg op de juiste plek
Centrale vraag is: hoe kunnen we in de toekomst betaalbare en toegankelijke zorg blijven leveren waarbij de focus op kwaliteit voorop staat? Verandering is nodig, niet alleen in hoe we zorg organiseren (veel meer samen), maar ook in hoe we naar zorg kijken. Met als inzet: zoveel mogelijk behoud van gezondheid en zelfstandigheid in de eigen omgeving. De nadruk komt veel meer liggen op de mogelijkheden, niet op beperkingen van patiënten. Voor ons als ziekenhuis betekent dit dat we ons naast behandelen, steeds meer zullen moeten gaan focussen op gezondheid, gedrag, preventie en tijdige signalering van ziekte. Uiteindelijk gaat het erom dat we hiermee zorg (vraag) voorkomen, zorg verplaatsen (naar dichterbij of thuis) en zorg vervangen, bijvoorbeeld door inzet van e-health.