Kunst
Het Deventer Ziekenhuis moet een plek zijn waar iedere patiënt, bezoeker of medewerker zich prettig voelt. Dat doen we met betrokken mensen, een fijne inrichting én met bijzondere kunst.
Je vindt in de centrale hal, op de polipleinen en op verschillende afdelingen allerlei markante kunstwerken. Sommige staan er permanent, andere horen bij een wisselexpositie. Hierdoor is er altijd wel een kunstwerk dat je als bezoeker opvalt, inspireert of verrast.
Expositie centrale hal
Het Deventer Ziekenhuis organiseert geregeld wisselende exposities, zo ook in de centrale hal. Kunstenaars kunnen hier tijdelijk hun werk tonen aan een groot publiek. Voor hen een mooie kans en voor jou als bezoeker een afwisselend aanbod van bijzondere kunstwerken.
tSAL, kunstenaarsvereniging uit Olst-Wijhe
Er hangt nieuwe kunst uit Olst-Wijhe verspreid in de centrale hal van ons ziekenhuis. Een bijzondere expositie, te bekijken tot 31 juli 2024.
De tentoonstelling in de centrale hal, bij de Reumatologie poli (rechts naast de receptie) is georganiseerd door tSAL, kunstenaarsvereniging uit Olst-Wijhe in samenwerking met de kunstcommissie van het Deventer Ziekenhuis. tSAL uit Olst-Wijhe bestaat uit 13 onafhankelijke kunstenaars, die al dan niet beroepsmatig verschillende disciplines van de beeldende kunsten beoefenen en dit aan een breder publiek willen tonen. Deze verscheidenheid in 2D en 3D kunst is onze kracht en uitstraling. De deelnemende kunstenaars zijn: Anna Claudia Wellner, Henny Beckers, Henny Schaapman, Jan van de Poel, Joke Proper, Petra Hoff-Mul, Rim Ben Cheikh, Taoufik Kerkeni, Wil Bijker en Wilto Kampinga.
Het tentoongestelde werk is te koop; bij belangstelling graag contact opnemen met de betreffende kunstenaar via de website (QR code) op de titelkaartjes of www.tsal.nl .
Het tentoongestelde werk is te koop; bij belangstelling graag contact opnemen met de betreffende kunstenaar via de website (QR code) op de titelkaartjes of de website.
Expositie poliplein
Ineke Spork
In de loop van de jaren is Ineke Spork van figuratief werkend, gegroeid naar een abstract schilderend kunstenaar. Het werk van Ineke is al op diverse locaties in binnen- en buitenland geëxposeerd . Haar stijl wordt gekenmerkt door de zoektocht naar balans tussen contrast, harmonie en spanning. Daarbij geven het gebruik van restmaterialen, zoals stoffen en papier, haar schilderijen een doorleefd karakter. Ondanks haar veelzijdigheid heeft Ineke een herkenbare en persoonlijk stijl.
Daarnaast geeft Ineke teken- en schilderlessen en workshops op maat voor particulieren en bedrijven. De workshops worden zowel in de eigen lesruimte van Ineke als op locatie gegeven en zijn geheel verzorgd (inclusief materialen, koffie/thee, lunch etc.). Leuk als creatief uitje met collega’s, familie of vriendinnen. Deelnemers zijn steeds weer verrast door hun eigen creatieve talenten. Dus u gaat met een mooi schilderij weer naar huis. Een kleurrijke dag verzekerd!
Expositie Radiologie
Het Deventer Ziekenhuis organiseert geregeld wisselende exposities, zo ook bij de afdeling Radiologie. Kunstenaars kunnen hier tijdelijk hun werk tonen aan het publiek. Voor hen een mooie kans en voor jou als bezoeker een afwisselend aanbod van bijzondere kunstwerken. Momenteel exposeert Anita Dommerhold.
Kunst van Anita
Tijdens haar studie aan de Hogeschool van de Kunsten koos Anita aanvankelijk voor modevormgeving. Ze werkt hierna jarenlang als modeontwerpster voor diverse bedrijven. Na een verhuizing naar Brussel gaat ze daar studeren aan de Academie voor Beeldend Kunstonderwijs en legt ze zich volledig toe op het schilderen.
Momenteel combineert Anita haar baan op de polikliniek Dermatologie van het Deventer Ziekenhuis met het schilderen thuis in haar atelier. Voor haar een ideale mix van middenin de maatschappij staan: werken op een dynamische poli met veel patiëntcontact en solitair in haar eigen bubbel het creatieve proces aangaan met een lege canvas en verf.
Anita houdt van kleurrijk en grote doeken. Haar inspiratie is de laatste jaren verschoven van vrouwen, culturen en dans, naar bloemen, natuur en reizen.
Voor haar eigen schilderijen
Expositie 1e verdieping
Op de eerste verdieping van de Kinderafdeling tot aan de Dagbehandeling is er een nieuwe expositie geopend.
Kunst van Karin
Mijn schilderijen laten zien waar ik mij over verwonder. Deze beelden kom ik tegen in mijn omgeving en doen mij verwonderen. Ze doen mij stilstaan in het hier en nu. Ze geven mij een “wauw” moment en doen me beseffen dat ik leef. Ik voel me krachtig. Geluk zit in kleine dingen. Als je je ogen opent en om je heen kijkt beleef jij het misschien ook. Deze geluksmomenten kom ik vooral buiten tegen. Het kan zitten in een mooie zonsopgang boven mistige velden. Soms is er geen lucht, lijkt het alleen maar een dichte muur, soms is er oneindigheid, in de mooie kleuren van het wolkenlandschap.
Ik besef me weer eens dat we gelukkig mogen zijn met zulke momenten in ons gehaaste leven. Ik fotografeer de momenten en neem die beelden mee in mijn hoofd. Maar mijn gevoel zegt dat het eruit moet! De drang om het eruit te gooien is groot. En dat doe ik op het doek. Ik laat zien hoe groots de natuur is. Dat de natuur zelfs lelijke dingen mooi kan doen lijken. De natuur doet ons beseffen dat we stil mogen staan. Maar ook kleine dingen kunnen die tijd doen stilstaan.
Je ziet in de expositie dat ik niet één stijl hanteer maar nog steeds lerende ben en graag andere dingen probeer. Een kunstenaar is nooit uitgeleerd. De bloemen zijn mijn nieuwste werk. Ik vind het heerlijk om deze kleuren van het doek te laten spatten. En ook hier leer ik van de technieken die ik toepas en blijf ik groeien. De natuur staat niet stil en dat doe ik ook niet.
Expositie Borstcentum
'Wave of Feelings'
In 2017 werd bij mij borstkanker gediagnostiseerd en zoals bij velen, een ware schok. Gelukkig kon ik mijn gevoelens kwijt door deze om te zetten in beeld. Zo is de muurketting ‘Chain of Feelings’ ontstaan. Gevoelens die o.a. voorbij kwamen in dit proces: in de knoop zitten, de chaos en overprikkeld zijn. Op en neer geslingerd worden tussen hoop en vrees. Puzzelstukken die weer een nieuwe plek vinden. Maar ook de glans van betrokkenheid van de mensen om mij heen en zorgverleners in het Deventer Ziekenhuis.
'Wave of Feelings'
‘Wave of Feelings’ is een voortgang hierop: gevoelens die als golven over je heen komen in het proces van (mogelijke) borstkanker. Structuren, aan elkaar gekoppeld in vlakken en overlopend in elkaar, die deze gevoelens vertolken op een abstracte manier. Door de flexibiliteit van het vilt, sluit deze aan op de golvende muur van het Borstcentrum. Ik hoop dat de zachte uitstraling van het vilt kan raken, moed geven en troost bieden aan allen die betrokken zijn. Vilten is een ambachtelijk proces met wol, water, zeep en spierkracht. Ik voeg vezels toe als zijde en katoen. De diverse handgemaakte technieken zorgen ervoor dat er levendige 3D structuren ontstaan.
Permanente collectie
Verchillende kunstwerken hebben een permanente plek in ons ziekenhuis. De kunstwerken zijn veelzijdig in vorm, stijl en kleurgebruik.
Centrale hal
Het kunstwerk Lithotympanum Tuberosum van de Amsterdamse kunstenaar Hans Muller hangt in de centrale hal, aan de balustrade van het personeelsrestaurant. Het kooivormige werk is een afbeelding van het microscopische zeediertje Lithotympanum Tuberosum. Dit diertje staat aan de basis van al het leven. Een werk om bij weg te dromen, aldus Muller.
Verderop in de centrale hal hangen de epoxy werken van Othilia Verdurmen. Deze foto's, bewerkt met een harslaag, veroorzaken een ware explosie aan kleuren. Daarmee wil de kunstenares de bezoeker energie en vrolijkheid brengen.
Voorplein
Je vindt niet alleen binnen, maar ook buiten het ziekenhuis enkele kunstwerken. Op het Voorplein zie je bijvoorbeeld het werk 'Vogels' van Hedda Willem Buijs. Deze aluminium vogels moeten het ziekenhuis en de omgeving meer eigenheid, meer herkenning en een extra dimensie geven.
Polipleinen
De polipleinen worden verfraaid door werken van Janske Hombergen, Femke Teussink, Linda Verkaaik en Peter Stel. Het thema 'ontmoeting' staat hierbij centraal. De werken nodigen je als bezoeker uit om anderen te ontmoeten en staan op een opvallende plek op de polipleinen.
Route 53
Bij de balie van de MDL-polikliniek op Route 53 vind je De Zuil van Walter van Oel. Deze klassiek vormgegeven zuil was al onderdeel van de kunstcollectie van het vroegere Deventer Ziekenhuis. In ons huidige moderne gebouw krijgt het een geheel nieuwe uitstraling.
Dialysafdeling
De huiskamer van de Dialyseafdeling is opgefleurd met drie vrolijke schilderijen van de jonge kunstenares Tess Does (12) uit Holten. Tess tekent al haar hele leven en sinds enkele jaren schildert ze ook. Haar werk kenmerkt zich door de heldere en vrolijke kleuren. Voor de Dialyseafdeling heeft Tess drie schilderijen gemaakt rondom het thema dieren.
Marco de Leeuw (Deventer, 1968)
De welbekende Neusman van kunstenaar Marco de Leeuw is sinds 2023 week eigendom van het Deventer Ziekenhuis. Kunnen De vormen van zijn objecten ontstaan veelal uit een vloeiende beweging, rond en zacht en soms uitvergroot. Marco vervaardigt werken die uitnodigen om naar te kijken, aan te raken, te voelen, te ervaren. De meeste beelden hebben een aaibaar karakter. Dat zie je sterk terug in de serie neusobjecten in kleine en grote formaten. Het zijn vrolijk stemmende dynamische beelden soms zo gemaakt dat je erop kan staan of in kan klimmen.
Neus XXL
De neus staat voor het onderzoekende, het avontuur, de verbinding aangaan. Het liefste werkt hij aan een paar projecten tegelijkertijd. Het zet zijn zintuigen op scherp. Ideeën, ontwerpen, creëren, met de handen werken en iets moois tot stand brengen. Alle facetten in het maakproces zijn voor hem boeiend en interessant. De ideeën op papier omzetten in een object met diverse materialen betekent gewoon hard werken. Dat doet hij graag en het geeft hem enorm veel energie.
De Leeuw werkt met hout, papier pulp, polyester, keramiek en acrylic. De neus is gemaakt van acrylic kunsthars. De Leeuw stelt zich tot doel om uitbundige, spontane en kleurrijke kunstobjecten te maken die de mensen doen glimlachen en vrolijk stemmen. Liefst in contrast met de omgeving. Niet ingehouden, met een stevige kwastaanzet en met gebruik van tal van kleuren. Een favoriet onderwerp van zijn schilderingen is de natuur en grafische voorstellingen.
Draaideurkunst
Glaskunst in de draaideur
Compositie en kleur staan centraal in de glaskunst van Ria Tijhaar uit Schalkhaar. Door het versmelten van glas ontstaan objecten voor zowel binnen als buiten. “Het spelen met kleuren, structuren, materialen en licht zorgen steeds weer voor verrassende effecten.”
Kleuren hebben een belangrijke invloed op de mens; zo geven het warme rood, geel en oranje energie en werken het koele groen, blauw en lichtpaars juist kalmerend. In de glaskunst zie je dan ook juist deze kleuren verwerkt en niet voor niets vind je ze ook terug binnen en buiten het ziekenhuis, o.a. aan de gevel bij de hoofdingang. “Met de glazen bloemen aan de ene kant en de kleurige staander aan de andere kant wil ik graag een prettig gevoel meegeven aan de patiënt, bezoeker en medewerker in het Deventer ziekenhuis.”
Kunstuitleen voor kids
Kinderen die in ons ziekenhuis worden opgenomen, mogen zelf een kunstwerk uitzoeken voor aan de muur van hun kamer. Leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum maakten in het examenjaar 2011-2010 zo'n 60 kunstwerken. Hiermee werd de basis gelegd voor een – in Nederland unieke - kunstuitleen voor zieke kinderen. Ook op een Kinderafdeling leidt kunst de aandacht van het ziek zijn even af en geeft het onze jongste gasten een warm en fijn gevoel.
Kunstcommissie
De kunstcommissie is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van het Deventer Ziekenhuis.
De leden van de Kunstcommissie zijn:
- Melinda Martinot – voorzitter
- Christien Bergervoet, secretaris
- Marian Bolink, tweede secretaris
- Ilse Hoogaars, lid
- Wilfried Obdeijn, lid
- Susanna de Vree – lid
Meer weten?
Voor meer informatie over de kunstcommissie, of kunst in het ziekenhuis kunt u per e-mail contact opnemen.