Menu
Voeding

Patiënten tevreden over eten en drinken

25 maart 2024

Elk jaar doen we een onderzoek naar de voedingsinname en patiënttevredenheid in het Deventer Ziekenhuis. Meedoen aan dit onderzoek was vrijwillig. Met een mooie acht scoren we goed, maar er zijn ook een aantal verbeteringen.

Doel van het onderzoek

Het is belangrijk dat elke patiënt in Deventer Ziekenhuis genoeg eten en drinken aangeboden krijgt en voldoende eet en drinkt. We werken hard aan een zo goed mogelijk aanbod van voeding. In dit onderzoek verzamelen we gegevens over de voedingsstatus van onze patiënten tijdens opname en/of behandeling in Deventer Ziekenhuis. We meten hiervoor wat en hoeveel de patiënten gegeten heeft. Daarnaast vragen wij hoe tevreden de patiënt is over het eten en drinken en onze service daaromheen.

Gezonde voeding

Goede voeding is belangrijk voor het herstel van patiënten, met name het eten van voldoende eiwitten en kilocalorieën. Patiënten hebben vaak meer eiwitten nodig vanwege ziekte, wondgenezing, verminderde eetlust en inactiviteit. Eiwitten zijn te vinden in vlees, vis, kip, zuivel, eieren, vleesvervangers, bonen, noten en zaden.

Conclusie

  • De patiënten van het Deventer Ziekenhuis zijn erg tevreden over het eten en drinken, en de service daaromheen. De beoordeling voor de roomservicemedewerkers is een 8,1.
  • Er is een (te) lage eiwitinname tijdens ontbijt en lunch. Dit onderstreept het belang van advisering bij maaltijd- en productkeuze.
  • Ook krijgen patiënten gemiddeld minder kilocalorieën binnen dan ze nodig hebben. Dus het introduceren van nieuwe eiwitrijke gerechten en informatieverstrekking over het belang van goede voeding kan hierbij helpen voor de verbetering van de voedingsinname van patiënten.