Succesvol werkbezoek minister Bruins aan Geboortezorg Salland
6 december 2019
De integrale zorg met integrale bekostiging is dé weg die we door moeten zetten voor de geboortezorg in Nederland, zo vertelde o.a. Geboortezorg Salland tijdens een werkbezoek van minister Bruins.
Succesvol werkbezoek minister Bruins aan Geboortezorg Salland
Een steviger samenwerking van zorgverleners binnen de geboortezorg en één integraal tarief. Alleen dan is meer kwaliteit van zorg te realiseren voor zwangere vrouwen tegen dezelfde kosten. Dat is de conclusie die de integrale geboortezorgorganisaties trekken, waarvan er nu negen in Nederland zijn opgericht. Minister Bruins nam op 5 december de tussenstand op tijdens een werkbezoek bij het Haga Juliana Geboorte Centrum en Geboortezorg Salland, waarin het Deventer Ziekenhuis participeert.
De relatief hoge sterftecijfers rond geboortes in Nederland waren de aanleiding voor de start van een serie pilots met Integrale Geboortezorgorganisaties (Euro-Peristat-rapport in 2008). Daarin werken zorgaanbieders (verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg en ziekenhuizen) samen om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren. De zorg aan zwangeren organiseren ze samen en contracteren ze samen tegen één (integraal) tarief.
Geboortezorg Salland
De minister nam in Den Haag de tussenstand op bij Geboortezorg Salland en het Haga Juliana Geboorte Centrum, beiden in 2019 opgericht. Deze IGO’s laten zien dat zorgverleners elkaar steeds beter weten te vinden. In Salland krijgen alle zwangeren één gezamenlijke intake door de verloskundige én gynaecoloog. Dat zorgt voor demedicalisering, omdat door de samenwerking de zwangere langer zorg krijgt van de verloskundige ook als er bepaalde medische problemen of risicofactoren zijn. Hierbij is de zorg bij de verloskundige waar mogelijk en bij de gynaecoloog waar nodig.
In het HGJC bespreken gynaecologen en verloskundigen samen elke zwangere met een indicatie, krijgt elke zwangere vervolgens een individueel zorgpad en krijgt ze een casemanager. Het doel van beide IGO’s is zo de kwaliteit en de continuïteit van zorg te verbeteren, in samenspraak met de cliënt.
Succesvol
“De integrale zorg met integrale bekostiging is dé weg die we door moeten zetten voor de geboortezorg in Nederland”, vertelden IGO-voorzitters Anke Selles (Haga) en Marleen Berendse (Salland) aan de minister. “Er zijn nu duidelijke voorbeelden van succesvolle IGO’s en hoe je die kunt ontwikkelen. In die samenwerking is gelijkwaardigheid van doorslaggevend belang. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Samenwerking vraagt ook veel organisatiekracht en administratief werk. Overheadkosten zijn in het begin niet te voorkomen. De kosten die we nu maken, zullen zich op termijn terug moeten betalen.”
Meer weten over het werkbezoek? Dat kan op de website van Geboortezorg Salland.