Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
27 november 2019
De één krijgt buikpijn van pinda’s, de ander krijgt jeuk bij het eten van een aardbei. Veel mensen hebben last van voedselallergie of voedselintolerantie. Wat is nu het verschil?
Voedselallergie
Bij een voedselallergie is het afweersysteem ‘in de war’ en reageert het op één of meerdere eiwitten in het voedingsmiddel. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden ook wel allergenen genoemd. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt antistoffen. De eerstvolgende keer dat het lichaam met deze eiwitten in contact komt, ontstaat door de antistoffen een acute allergische reactie.
Voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Het is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken, heten ‘triggers’. Bekend voorbeeld is een lactose-intolerantie. Hierbij kunnen de darmen de suiker die voorkomt in melkproducten niet goed verteren.
Klachten
Klachten kunnen zich uiten via de huid (jeuk, eczeem en galbulten), in de luchtwegen (verstopte neus, benauwdheid), oogklachten (jeuk, tranen) en hart en vaatklachten (zweten, duizeligheid, lage bloeddruk). Bij zowel allergische klachten als voedselintolerantie kunnen klachten optreden zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree.