Checklist voor op vakantie met voedselallergie
15 juli 2019
Een voedselallergie kan vervelend zijn, maar thuis redt jouw kind het prima in de dagelijkse routine. Maar wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland, waar je niet bekend bent en de taal niet (goed) spreekt, kan dit lastig zijn. ‘Er is meer mogelijk dan ouders vooraf denken’, vertelt kinderarts-allergoloog Monique Gorissen. ‘Het zit hem vooral in de voorbereiding.’
7 tips voor een vakantie naar het buitenland met een kind met voedselallergie
Ga dus goed voorbereid op reis met deze zeven tips. Kun jij ze allemaal afvinken?
1. Vertalingen
Zoek de verplichte vertalingen van je allergenen op. Print deze woordenlijst uit. Hier vind je een overzicht van de veelgebruikte woorden en zinnen in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Zo kom je hopelijk niet zo snel voor verrassingen te staan in de winkel of supermarkt.
2. Spiekbriefje
Neem altijd een briefje mee in de tas voor bijvoorbeeld naar het restaurant. Een briefje met een aantal standaardzinnen die je kunt gebruiken om uit te leggen dat jouw kind een voedselallergie heeft en bepaalde dingen niet mag eten. Of nog handiger: maak een flashkaart met een afbeelding van het voedingsmiddel erop.
3. Etiketten lezen
Als je een aantal woorden en zinnen over de allergie uit je hoofd leert, kun je de etiketten op verpakkingen ook beter begrijpen. In EU-landen zijn ze, net als in Nederland, verplicht om alle ingrediënten en de meest voorkomende voedselallergenen op de verpakking te benoemen, zoals koemelk, pinda, noten, soja en tarwe. Zo heeft Foodinfo vertaallijsten te vinden in dertig talen. Handig voor het lezen van etiketten!
4. Research
Reis je met het vliegtuig? Geef dan even door aan de vliegtuigmaatschappij dat je kind een allergie heeft. Verblijf je in een hotel? Neem van tevoren contact op met de accommodatie om te vertellen wat je kind wel en niet mag eten. Zo kan er wat geregeld worden. En kijk of er grote supermarkten in de buurt zijn van de accommodatie. Grote kans dat ze hier producten hebben die je kind wel mag eten.
5. Voeding
In de meeste supermarkten in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Turkije en Griekenland kun je een behoorlijk assortiment aan ‘vrij van’ producten vinden. Liever geen risico nemen? Zorg dan voor een voorraadje van allergie geschikte producten. Zo mag je bij een aantal luchtvaartmaatschappijen extra bagage meenemen als je en voedselallergie hebt.
6. Neem medicijnen mee
Zorg voor voldoende medicijnen. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Stop de medicatie, zoals de Epi-pen in je handbagage. Omdat dit een naald is, is hier een medische verklaring voor nodig. Vraag bij je apotheek of arts om een medisch paspoort. En zorg altijd voor een noodset aan medicijnen. Mochten jullie ver van het ziekenhuis zijn, dan kan jouw kind altijd gebruik maken van een noodpakket. Zorg wel voor een door je arts ondertekend noodplan.
7. Vraag een voedselallergiepas aan
Handig! Je kunt een voedselallergiepas via Stichting Voedselallergie laten maken, met daarop beschreven welke allergieën jouw kind heeft en welke medicatie hij/zij gebruikt. En geef je kind eventueel een button waarop staat dat hij/zij allergisch is.