VR-bril als therapie voor medische angst
1 augustus 2024
Hoewel veel mensen bloedafnames of injecties onprettig vinden, zijn er soms patiënten die er dusdanig veel angst voor hebben dat zij het uit de weg gaan of in paniek raken. In het Deventer Ziekenhuis wordt op de afdeling Medische Psychologie een nieuwe innovatie getest: de VR-bril van Psylaris. Deze virtual reality bril biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld exposure- en EMDR-therapie.
Spannende situaties nabootsen
Tijdens deze pilot (loopt t/m januari 2025) kunnen patiënten de keuze krijgen om behandeld te worden met een VR-bril (Virtual Reality Exposure Therapie). Een laagdrempelige manier om bij patiënten hun angst of spanning te verminderen of nare ervaringen te verwerken. De eerste reacties van patiënten zijn tot nu toe positief, sommige patiënten willen nu niet meer zonder behandeld worden.
Hoe werkt therapie met de VR-bril?
Patiënten kunnen ‘’spannende situaties’’ zoals bloedafname of MRI-scan, met een VR-bril bijna echt ervaren op een veilige en gecontroleerde manier. Zo kan de behandeling in verschillende stappen opgebouwd worden. Bij naaldenangst kun je kiezen tussen verschillende scenario’s waarin in VR iemand een bloedafname ondergaat of waarin het net lijkt of jij dit zelf ondergaat. Zo kun je, door er naar te kijken, eraan wennen en neemt de angst af (desensitisatie). Om de ervaring zo realistisch mogelijk te maken, kunnen medisch psychologen gelijktijdig de handelingen van een bloedafname nabootsen op de arm van de patiënt. Er kunnen naast medische angsten ook andere angsten worden aangegaan met de VR-bril, zoals sociale angst, angst om over te geven of smetvrees.
Andere therapieën
Voor patiënten met medisch trauma is het nu ook mogelijk om EMDR therapie in VR te krijgen, waarbij de voordelen zijn dat de werkgeheugenbelasting (een belangrijk onderdeel van de behandeling) geoptimaliseerd kan worden. Ook kunnen mensen de VR-bril gebruiken als afleiding en stressverlichting, door middel van ontspannings- en hypnose-oefeningen.