Menu
Nieuws

Virtual Fracture Care app: geen onnodige controlebezoeken meer

16 september 2024

Vanaf 16-09-2024 werken wij met de Virtual Fracture Care app. Patiënten met een eenvoudige botbreuk en stabiel letsel hoeven daardoor niet meer op nacontrole te komen maar herstellen thuis met behulp van deze app. Zo ontvangen onze patiënten de juiste adequate zorg en instructies. Oftewel de juiste zorg op de juiste plek.

Over de app

Momenteel heeft vrijwel iedere patiënt met een kneuzing of eenvoudige botbreuk een afspraak voor nacontrole in het ziekenhuis. Onderzoek toont aan dat dit lang niet altijd noodzakelijk is. Vanaf nu krijgen patiënten na hun behandeling op de Spoedeisende Hulp of Gipskamer voor vertrek een duidelijke uitleg over de Virtual Fracture Care. Zo kunnen patiënten thuis goed herstellen. In de app is informatie beschikbaar over de behandeling, het herstel en de herstelperiode van het letsel. Ook instructievideo’s van oefeningen en het opnieuw aantrekken van een brace zijn in de app beschikbaar. De app verzamelt geen gegevens over de gebruiker en er worden geen patiëntengegevens uitgewisseld of opgeslagen.

Eigen regie en hulp via lijn

De app ondersteunt een behandeling waarbij de patiënt de regie heeft: er wordt geen standaardcontrole afgesproken, maar de patiënt kan het herstel zelf managen. Naast de app kunnen patiënten bij vragen of toenemende pijnklachten telefonisch contact opnemen. Deze lijn wordt bemand door de polikliniek Heelkunde en gipsverbandmeesters, met als achterwacht een traumachirurg.

Met elkaar voor de juiste zorg

Het Amsterdamse OLVG is in 2019 gestart met de Virtual Fracture Care. Het Deventer Ziekenhuis is het 43e ziekenhuis dat zich aansluit. Ziekenhuizen die al langer met de app werken, merken dat de tevredenheid bij patiënten gelijk blijft of zelfs toeneemt. Poliklinische controles nemen met 92% af en er is minder beeldvormend onderzoek nodig, terwijl de patiëntenuitkomsten gelijk blijven.