Minder ernstige bloedingen bij grote operaties
8 april 2022
Het Deventer Ziekenhuis
werkte mee aan een grote internationale studie waaruit blijkt dat toediening
van het medicijn tranexaminezuur zorgt voor minder ernstige bloedingen bij
patiënten die een grote operatie ondergaan.
Meer levens redden
De studie toont aan dat bij toediening van het medicijn tranexaminezuur (TXA) bij een grote operatie, het bloed van de patiënt beter stolt. Waardoor de kans op levensbedreigende, ernstige en kritieke orgaanbloedingen aanzienlijk wordt beperkt. ‘Op een veilige manier het aantal ernstige bloedingen verminderen bij patiënten, kan de oplossing zijn voor het tekort aan bloedtransfusies en meer levens redden’, aldus orthopedisch chirurg Ydo Kleinlugtenbelt. Het geteste medicijn werd gegeven aan patiënten met een risico op bloedingen of vasculaire complicaties. Uit de studie bleek dat TXA de kans op een trombosebeen, een hartaanval, een herseninfarct of andere ernstige vaat gerelateerde complicaties, niet verhoogde in de eerste 30 dagen na de operatie.
Onderzoeksopzet
In de studie kreeg de helft van de 9.535 patiënten in 22 landen, waaronder Nederland, willekeurig TXA toegewezen en de andere helft een zogenoemd placebo. Patiënten waren 45 jaar of ouder (gemiddelde leeftijd 69 jaar); 44% van hen was vrouw.
Internationaal nieuws
De studie werd op zaterdag 2 april gepubliceerd in The New England Journal of Medicine en tegelijkertijd gepresenteerd op de ACC 2022-congres van het American College of Cardiology door senior auteur Professor P.J. Devereaux.
Grote invloed op de volksgezondheid
Dr. Ydo Kleinlugtenbelt, zelf ook twee jaar werkzaam geweest in het Center of Evidence based Orthopedics aan McMaster University in Hamilton in Canada, leidde het onderzoek vanuit Nederland en vertelt: ‘Het komt helaas veel voor dat bij patiënten die een grote operatie ondergaan, bloedingen ontstaan en dat dan een bloedtransfusie nodig is. Onze studie toont aan dat tranexaminezuur dit probleem kan voorkomen, zonder dat dat extra risico’s met zich mee brengt. En dat biedt uitkomst aan een wereldwijd tekort aan bloedproducten waar we vandaag de dag helaas mee te stellen hebben. Maar liefst 40% van alle bloedtransfusies wordt namelijk ingezet bij dit soort chirurgische bloedingen.’
Ook dr. Bas Staffhorst, anesthesioloog, werkte vanuit het Deventer Ziekenhuis mee aan het onderzoek. ‘In ons onderzoek toonde tranexaminezuur een consistente vermindering van het risico op bloedingen aan. En het verminderde het risico op het ontvangen van 1 tot 4 bloedtransfusies’. Zijn collega, dr. Jan-Hein Cobben vult aan: ‘Gezien het feit dat er jaarlijks 300 miljoen operaties plaatsvinden over de hele wereld, kan tranexaminezuur van grote invloed zijn op de volksgezondheid.’