Meer samenwerking met Antoni van Leeuwenhoek
20 november 2019
Het Deventer Ziekenhuis versterkt de mooie samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek, hét in kanker gespecialiseerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut van Nederland.
Kennis delen, samen onderzoek doen en patiënten behandelen
Meer kennis delen. Samen onderzoek doen en patiënten samen behandelen. Het Deventer ziekenhuis en het Antoni van Leeuwenhoek breiden hun samenwerking verder uit. 'Wanneer een behandeling niet wordt aangeboden in Deventer, kunnen patiënten voor de beste oncologische zorg naar Amsterdam.'
Afspraken hierover zijn vastgelegd door voorzitter Gita Gallé van de Raad van Bestuur van het Deventer ziekenhuis en medisch directeur Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek. Beide instellingen werken al een aantal jaren samen om de zorgkwaliteit en toegankelijkheid voor oncologische patiënten te verbeteren. Het AVL is hét in kanker gespecialiseerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut van Nederland.
Samenwerking
De samenwerking richt zich onder meer op de behandeling van patiënten met long-, borst-, darm-, huid-, prostaat-, en gynaecologische kanker. Artsen kunnen via onder andere videoconsulten de medisch specialisten in het AVL raadplegen en is er een wekelijks MDO waarin de voorgestelde behandeling van de patiënt kan worden voorgelegd aan het AVL. En zijn er patiënten in het Deventer ziekenhuis die deelnemen aan een behandeling in studieverband, ook zij kunnen in dat geval naar het AVL worden verwezen. “Dit betekent dat we de kwaliteit van zorg van onze patiënten verder kunnen verbeteren. Het participeren in klinische studies van het Antoni van Leeuwenhoek is belangrijk voor het Deventer Ziekenhuis, de resultaten daarvan leiden tot betere zorg voor de patiënt, ook in ons ziekenhuis”, aldus bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis.
Dichtbij waar mogelijk
Dit samenwerkingsinitiatief sluit aan bij het landelijke beleid ‘Dichtbij waar mogelijk, ver weg waar nodig’. Emile Voest: 'We vinden het belangrijk om als Antoni van Leeuwenhoek onze kennis en expertise zoveel mogelijk beschikbaar te stellen aan oncologische patiënten, ook buiten ons instituut. We kunnen nu behandelprotocollen en zorgpaden in het Deventer ziekenhuis mee helpen ontwikkelen aan de hand van landelijke richtlijnen en best practices. En wanneer een bepaalde behandeling niet wordt aangeboden in Deventer kunnen patiënten hiervoor naar Amsterdam komen.'