Menu
Nieuws

Astma simpel uitgelegd in kinderboek

27 januari 2020

Coassistent Tess Bosch ervaarde op de kinderafdeling dat astma aan jonge kinderen lastig uit te leggen is. Om dat probleem op te lossen maakte ze samen met jeugdvriendin en apothekersassistent Chantal Timmer het kinderboek: ‘De avonturen van Wiesje in Longdorp’. Over hoe Sterre, Wiesje en Salbutamol, hoofdpersoon Tim helpen zodat hij weer heerlijk kan sporten zonder buiten adem te raken.

Coassistent Tess schrijft kinderboek

‘Wacht op mij jongens’, roept Tim. Zo begint het boek ‘Wiesje in Longdorp’. Wiesje wolk brengt normaal verse zuurstofrijke lucht in de longen van Tim maar door een vernauwing kan Tim minder goed ademhalen en niet meer meespelen met zijn vriendjes. In het boek wordt in begrijpelijke taal uitgelegd hoe longen werken, hoe toegangswegen in de longen smaller en slijmeriger worden en hoe oranje pufjes (ontstekingsremmers) of blauwe pufjes (bij benauwdheid) klachten kunnen verhelpen.

Kinderafdeling

Tess liep haar coschappen onder meer op de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis en constateerde dat het aan jonge kinderen heel lastig is uit te leggen wat astma is. ‘Je hebt wel filmpjes en boekjes maar die zijn toch meer theoretisch dan verhalend. Ik wilde een soort lees/kijkboek met kleurige plaatjes maken om astma helder uit te leggen.’ Samen met Chantal sloeg Tess aan het tekenen. Tess maakte de mol en Wiesje, Chantal het dorp en het huisje/dorp (de longen en de longblaasjes). Daan Zoeten, de vriend van Chantal, zorgde er als grafisch vormgever voor dat het boek één geheel werd. Marleen Dijk van Communicatie zorgde ervoor dat het boek uiteindelijk werd gedrukt. Tess hoopt dat het boek op alle kinderafdelingen van ziekenhuizen in Nederland een plek krijgt, om zo astma beter aan kinderen uit te kunnen leggen. Bij het boek wordt een stickerveld geleverd zodat kinderen hun inhalator “persoonlijk” kunnen maken.

Geen zin in een pufje

Tess: ‘Kinderen zijn vaak afgeleid, laks of hebben geen zin in een pufje. In het boek ervaart Tim hoe hij eerst niet mee kan spelen met zijn vrienden, maar dankzij de pufjes wint hij uiteindelijk met basketbal. En belangrijker, hij kan weer meedoen met zijn vriendjes. “Ik heb gewonnen”, roept Tim aan het einde. We hopen dat het verhaal kinderen motiveert om een pufjes te nemen, omdat ze zo zien dat ze mee kunnen doen met vriendjes.’ Chantal ziet Wiesje in Longdorp zowel als voorleesboek voor ouders als voor (praktijk)verpleegkundigen en kinderartsen.

Kinderraad

Tijdens het maken van het boek heeft Merle van de Kinderraad van het Deventer Ziekenhuis meegekeken. Chantal: ‘Zij gaf aan wat te moeilijk was. Dankzij haar adviezen hebben we het boek leesbaarder kunnen maken. Kinderarts Paul Brand van Isala en kinderarts Wouter Quack van het Deventer Ziekenhuis hebben ons gestimuleerd om het boek echt te gaan maken.’ Tess: ‘Paul kende zo’n boek nog niet en vond het heel leuk.’ Tess en Chantal overwegen om ook soortgelijke boekjes te maken voor bijvoorbeeld vaccinatie en diabetes. Misschien krijgen Wiesje, Sterre en Tim er op termijn dus meer vriendjes in de vorm van een boek bij.

Tos de Vos

Tess is bijna klaar met haar coschappen en vervolgt haar loopbaan in het MST in Enschede. Op de achterkant van het boek staat Tos de Vos; de kindervriend van het Deventer Ziekenhuis. Tess gaat dan misschien weg, Tos de Vos gaat ervoor zorgen dat heel veel kinderen met astma nog heel lang aan Tess en Chantal zullen denken.

Bekijk hier het boek