Nieuwe methode voorkomt onnodige darmingrepen
Bepaalde darmkankeroperaties zijn niet meer nodig dankzij een nieuwe rekenmethode. Dat blijkt uit onderzoek van dertien Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Deventer Ziekenhuis.
Minder zorgkosten door onderzoek
Het nieuwe model voorspelt wie baat heeft bij een aanvullende operatie als darmkanker in een vroeg stadium na een kijkoperatie is vastgesteld. Tot op heden was het na verwijdering van het tumorweefsel lastig te bepalen wie er (kans op) uitzaaiingen naar de lymfeklieren heeft. Om het zekere voor het onzekere te nemen, krijgt zo'n 65% van de patiënten nog een operatie. Daarbij wordt pas achteraf duidelijk of dat daadwerkelijk nodig was.
Nieuwe rekenmethode
De nieuwe rekenmethode - onderzoeksresultaat van dertien samenwerkende ziekenhuizen, mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting – helpt bepalen wie werkelijk baat heeft bij zo’n aanvullende ingreep. MDL-artsen kunnen hiermee het aantal patiënten dat ze opereren met de helft terugbrengen. De onderzoekers hebben gekeken welke tumorkenmerken gebruikt kunnen worden om de aanwezigheid van lymfeklier uitzaaiingen bij patiënten met darmkanker in een vroeg stadium te voorspellen. Daarmee kan beter voorspeld worden wie een operatie nodig heeft, en voor wie het endoscopisch verwijderen van de tumor voldoende is.
Bevolkingsonderzoek
Voor het onderzoek heeft ook het Deventer Ziekenhuis stukjes weefsel van vroege kanker in darmpoliepen met een gesteelde vorm, ingeleverd voor onderzoek. Daarmee is uitgezocht welke weefselkenmerken wijzen op lymfklieruitzaaiingen. De nieuwe methode is van groot belang. Door het Bevolkingsonderzoek worden meer mensen gezien met een vroeg stadium van darmkanker. Om onnodig opereren en hoge zorgkosten te vermijden, is de nieuwe methode van belang.