Medische vervolgopleiding
Als arts in opleiding (Aios) kun je in het Deventer Ziekenhuis bij zeventien vakgroepen jouw (medisch) specialistische vervolgopleiding volgen. We bieden je een inspirerende werk- en leeromgeving met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en goede begeleiding en coaching.
Ons opleidingsaanbod
Elke opleidingsgroep wordt ondersteund door de Centrale Opleidingscommissie Deventer (COD) en de Deventer Ziekenhuis Academie. Daarnaast heeft het Deventer Ziekenhuis twee stageopleidingen: ouderengeneeskunde en huisartsgeneeskunde.
Op deze pagina lees je verhalen van een aios in een persoonlijk interview waarom ‘Deventer’ voor hen een interessante en goede opleidingsplek is. Het Deventer Ziekenhuis blijkt voor velen een bijzonder ziekenhuis; aantrekkelijk qua schaalgrootte en interessant qua patiëntenzorg.
“Met meer dan 2000 medewerkers is geen dag hetzelfde en leer je elke dag nieuwe mensen kennen”
– Arts-assistent in het Deventer Ziekenhuis
Maandelijkse introductiedag
Maandelijks wordt een introductie georganiseerd specifiek afgestemd op nieuwe artsen in het Deventer Ziekenhuis. In deze twee dagen wordt uitgebreid kennis gemaakt met de organisatie en met collega’s en onderwerpen die direct van belang zijn om te kunnen leren en werken in ons ziekenhuis.
Assistentenvereniging
De Vereniging Assistent Geneeskundigen (VAG) van het Deventer Ziekenhuis behartigt de belangen van de assistent geneeskundigen in de ruimste zin van het woord. Het bestuur vergadert periodiek met de manager van de Deventer Ziekenhuis Academie en participeert in de Centrale Opleidingscommissie Deventer (COD). Naast belangenbehartiging is saamhorigheid creëren één van de belangrijkste speerpunten van de VAG. Er worden gedurende het jaar verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een maandelijks terugkerende borrel, en de altijd zeer populaire nieuwjaarsborrel en assistentendiner.
Discipline overstijgend onderwijs
De assistentenvereniging organiseert in samenwerking met de Deventer Ziekenhuis Academie regelmatig een avond over discipline overstijgende onderwerpen, die door de assistenten zelf worden aangedragen, zoals omgaan met calamiteiten, wetenschappelijke poster maken, huiselijk geweld, mindfulness, etc.
Wetenschap
Maandelijks geeft de epidemioloog van Bureau Wetenschap & Innovatie onderwijs aan verschillende vakgroepen. Onderwerpen die dan onder meer aan de orde komen zijn:
- onderzoeksdesigns
- het opstellen van een PICO&CAT
- basistechnieken statistiek
De wetenschapsavond bestaat ieder jaar uit een rijk gevuld programma met een externe spreker. Een aantal onderzoekers uit het Deventer Ziekenhuis wordt genomineerd voor de wetenschapsprijs en publieksprijs.
Centrale Opleidingscommissie Deventer (COD)
Ieder opleidingsziekenhuis heeft een centrale opleidingscommissie. Hierin overleggen de medisch opleiders met elkaar. In de OOR komen de voorzitters van al deze commissies samen. Zij bespreken het opleidingsbeleid en stemmen dit af. De voorzitter van de COD is dr. B.H.P. Elsman, vaatchirurg.
Persoonlijke begeleiding
We vinden het van belang dat de arts in opleiding aan persoonlijke ontwikkeling kan werken gedurende de periode dat hij of zij in ons ziekenhuis werkt. Al enkele jaren bieden we artsen in opleiding tot medisch specialist een individueel begeleidingsprogramma dat draait om professionele ontwikkeling.
Meer weten?
- Heb je vragen? Wil je bijvoorbeeld meer weten over ons opleidingsaanbod of een advies van één van onze opleiders? Neem contact op met Sonja Heinneman of Floor Habers van de Deventer Ziekenhuis Academie.
- Het Affiliatiebureau regelt alle organisatorische zaken rond de co-assistent en heeft een eigen website.
- Op de website van de Onderwijs-en opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland vind je ook informatie over opleidingen tot medisch specialist.
Anesthesiologie
De vakgroep anesthesiologie maakt deel uit van het cluster NOO. Aios anesthesiologie uit Groningen volgen in Deventer de opleiding gedurende twaalf maanden. Negen maanden na het begin van hun opleiding worden zij gedetacheerd in Deventer. In het “perifere jaar” doen zij zoveel mogelijk praktische ervaring op met veel nadruk op neuro-axiale en locoregionale technieken.
Meer informatie en contact
De opleider anesthesiologie in het Deventer Ziekenhuis is drs. J.M.G. Cobben. J. de Jong is de plaatsvervangend opleider.
Cardiologie
Opleiding
Het Deventer Ziekenhuis (DZ) is een middelgroot ziekenhuis met een goed opleidingsklimaat. Het heeft een gedeeltelijke erkenning voor de opleiding cardiologie. Met Isala Klinieken in Zwolle en het MST in Enschede zijn contracten gesloten over de aard en de duur van de modules die door het DZ verzorgd worden. Voor beide opleidingen verzorgt het ziekenhuis 4 opleidingsmodules van 3 maanden, in totaal dus 1 jaar:
- CCU/EHH
- Verpleegafdeling
- Beeldvorming
- Hartkatheterisatie, inclusief pacemakerimplantatie en pacemaker follow-up.
Meer informatie en contact
De opleider cardiologie in het Deventer Ziekenhuis is dr. R. Uijlings en dr. J. van Wijngaarden is plaatsvervangend opleider.
Gynaecologie
Opleiding
In het Deventer Ziekenhuis maakt de Aios de eerste 2 jaar vooral kennis met de volle breedte van het vak. Hierbij is het programma volgens BOEG leidend en bepalend voor de te behalen competenties aan het einde van het 2e jaar. In het 5e en 6e jaar ligt het accent op groeien naar zelfstandigheid en integreren van de eerder opgedane kennis en ervaring. Daarbij is modulaire opbouw in toenemende mate het uitgangspunt en is er volop gelegenheid te werken aan differentiaties. De mogelijkheden zijn vastgelegd in het lokale opleidingsplan.
Er wordt veel rekening gehouden met individuele wensen, behoeften en interesses van de opleidingsplan van de AIOS. Deze stages of opleidingsonderdelen zijn overigens minder geformaliseerd dan die in het universitaire deel.
Meer informatie en contact
Onze opleider is dr. E. Stekkinger. Dr. P.J.Q. van der Linden is plaatsvervangend opleider.
Heelkunde
Opleiding
De Aios volgen hun opleiding gedeeltelijk in het UMCG en gedeeltelijk in het Deventer Ziekenhuis. Het gedeelte van de opleiding in het Deventer Ziekenhuis kan zowel aan het begin als aan het einde van de opleiding gevolgd worden. Naast de opleiding tot chirurg verzorgt de vakgroep Heelkunde ook de vooropleiding van Aios in opleiding voor uroloog, orthopeed of plastisch chirurg. Deze vooropleiding betreft altijd het eerste deel van de opleiding.
Differentiatie
De Aios kan zich differentiëren in de deelgebieden GE-chirurgie, traumatologie, vaatchirurgie en oncologie.
Meer informatie en contact
De opleider heelkunde in het Deventer Ziekenhuis is dr R.B.M. van Tongeren
Interne geneeskunde
Opleiding
Het Deventer Ziekenhuis is aangesloten bij de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Een van de voorwaarden om tot de STZ te worden toegelaten, is het hebben van medische opleidingen. De vakgroep Interne Geneeskunde heeft hierin een lange historie. Wij leiden niet alleen medische studenten op tot arts, maar leiden ook artsen op tot specialisten. Naast de internistische zorg voor patiënten, bestaat voor de internisten een groot gedeelte van de dag dus ook uit het geven van onderwijs. Dit loopt vaak samen met de reguliere zorg, maar vindt ook gestructureerd plaats op vaste momenten in de week.
Coassistenten
De coassistenten zijn medisch studenten in de laatste fase van hun studie. Na het theoretische deel van hun studie in Groningen moeten zij nog 2 jaar praktijkervaring opdoen. Vanuit de universiteit Groningen kan dit plaatsvinden in de ziekenhuizen in Groningen, Leeuwarden, Enschede, Zwolle en Deventer. Tijdens deze 2 jaren rouleren de coassistenten over de verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. Gedurende 1 maand verblijven zij op de afdeling Interne Geneeskunde. Coassistenten nemen deel aan alle voorkomende werkzaamheden op de afdeling en de polikliniek Interne Geneeskunde. Vaak verrichten zij hierbij het vooronderzoek op de afdeling en op de polikliniek.
Artsen in opleiding tot specialist (aios)
Dit zijn afgestudeerde artsen die worden opgeleid tot internist. De vakgroep Interne Geneeskunde is voor deze opleiding verbonden met de universiteit van Groningen en het Academisch Ziekenhuis van Groningen. De aios doet zijn opleiding deels in Groningen en deels in het Deventer Ziekenhuis. Dat laatste kan zowel aan het begin als aan het einde van de opleiding zijn. Naast de opleiding tot internist, verzorgt de vakgroep Interne Geneeskunde ook de vooropleiding van artsen in opleiding tot cardioloog, longarts, maag-darm-leverarts, reumatoloog en geriater. Deze vooropleiding betreft altijd de eerste 2 of 3 jaar van de opleiding. Een aios neemt integraal deel aan de internistische praktijk en krijgt naarmate hij/zij verder in de opleiding is, steeds meer verantwoordelijkheid.
Een aios heeft o.a. als zaalarts een verpleegafdeling onder zijn hoede en is er verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Iedere dag loopt hij/zij samen met een verpleegkundige visite bij de patiënten. Twee keer per week wordt visite gelopen met de superviserende internist. Bij de zaalartsen kunt u met uw dagelijkse vragen terecht. Zij vormen de vaste schakel met de behandelend internist.
Meer informatie en contact
De opleider Interne Geneeskunde in het Deventer Ziekenhuis is K. Haring, dr. D. Huugen is plaatsvervangend opleider.
Kindergeneeskunde
Opleiding
Kenmerkend voor de opleiding in het Deventer Ziekenhuis is de aandacht voor kindergeneeskunde in de volle breedte. Aios zijn gedurende de hele stageperiode van anderhalf jaar werkzaam op zowel de afdeling als op de polikliniek. Er is ook tijdens de afdelingsstage een keer per week een vast polispreekuur, waarop nieuwe en controlepatiënten worden gezien. Patiënten worden in principe niet overgedragen aan de supervisor tot aan het vertrek uit Deventer. Zo krijgt de Aios de kans zowel eenvoudige als complexe kindergeneeskundige problematiek langdurig te vervolgen. Naast de algemene kindergeneeskunde is er voldoende ruimte voor verdieping in o.m. kinderallergologie (STZ-topklinische erkenning), neonatologie (post IC HC), kinderoncologie (shared care met PMC Utrecht) en kinderneurologie.
Er zijn wekelijkse onderwijsmomenten met stafleden en externe docenten. Er is aandacht voor competentiegericht leren in de vorm van regelmatige KPB’s, stagebesprekingen, 360 graden feedback en voortgangs- en beoordelingsgesprekken. De AIOS participeren in een intervisiegroep.
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijke activiteit wordt gestimuleerd. Vaak resulteert de stageperiode in een wetenschappelijk artikel of voordracht op een congres.
Meer informatie en contact
De opleider kindergeneeskunde in het Deventer Ziekenhuis is dr. H. v.d. Deure. R. Wachters is is de plaatsvervangend opleider.
Klinische chemie
In het Deventer Ziekenhuis kun je de volledige (4-jarige) opleiding tot laboratoriumspecialist klinische chemie volgen. Tevens is het mogelijk om een specialisatiestage te doen in het deelgebieden hematologie (transfusiegeneeskunde, benigne- en maligne hematologie), huisartsgeneeskunde en point of care.
Meer informatie en contact
De opleider klinische chemie in het Deventer Ziekenhuis is dr. J.B. de Kok. C. W. Diepenhorst is plaatsvervangend opleider.
KNO- Heelkunde
Binnen onze afdeling leiden wij AIOS uit UMC Utrecht op. Elke vier maanden begint bij ons een nieuwe 2e, 3e, of 4e jaars AIOS. De helft van hun tijd besteden zij hier aan het uitbreiden van hun operatieve vaardigheden op de OK. In de andere helft van hun tijd verrichten zij (poli)klinische werkzaamheden. Daarnaast besteden zij gedurende hun stage aandacht aan een persoonlijk project i.o.m. de vakgroep. Ook verzorgen zij wekelijks onderwijs aan de coassistenten KNO en dragen bij aan de begeleiding van keuze-coassistenten. Tenslotte wordt hen binnen het Deventer Ziekenhuis de mogelijkheid geboden invulling te geven aan twee vakgebied overstijgende profielen (management en kwetsbare ouderen).
Differentiatiestages
AIOS kunnen een drietal 5e jaars differentiatiestages volgen binnen onze afdeling:
- benigne hoofd-hals chirurgie
- otologie
- rhinologie
Meer informatie en contact
Onze opleider is dr. S.J.H. Bom en dr. J. Buwalda is plaatsvervangend opleider
MDL
Opleiding
Het Deventer Ziekenhuis verzorgt de opleiding tot maag-darm-lever (MDL) arts samen met het Erasmus MC te Rotterdam. De opleiding duurt 6 jaar, inclusief een vooropleiding interne geneeskunde van 2 jaar. Deze 2 jaar interne geneeskunde plus de eerste 2 jaar MDL kunnen in het DZ gevolgd worden, waarna de laatste 2 jaar worden voltooid in het Erasmus MC. Daarnaast worden ook door Aios in jaar 5 en 6 gebruik gemaakt van onze faciliteiten m.b.t. coloscopietraining en certificering.
Het Erasmus MC staat als MDL-kliniek zeer goed bekend en is op dit moment een van de meest vooraanstaande MDL-centra in Europa.
Meer informatie en contact
De opleider binnen het Deventer Ziekenhuis is dr. F. ter Borg, dr. M.A. van Herwaarden is plaatsvervangend opleider.
Medische psychologie
Binnen het werkveld van psychologie in het ziekenhuis leidt de vakgroep Medische psychologie op tot twee BIG -geregistreerde beroepen; Gezondheidszorg (GZ-) psycholoog en Klinisch Neuropsycholoog (specialist).
Het Deventer Ziekenhuis is aangesloten bij de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen. Een van de voorwaarden om tot deze STZ te worden toegelaten, is het in huis hebben van voldoende opleidingsplaatsen, waar ook de beroepsopleidingen van psychologie deel van kunnen uitmaken.
Opleiding tot GZ-psycholoog
Dit traject wordt gevolgd na afronding van de master opleiding. Het cursorisch deel van de opleiding duurt twee jaar (1 dag per week). Er moet daarnaast worden voldaan aan een vastgesteld aantal praktijkuren en supervisie uren. Er wordt onderscheid gemaakt in een opleidingstraject GZ- psychologie voor Volwassenen & Ouderen en een opleidingstraject GZ- psychologie Kind & Jeugd.
Opleiding tot klinisch neuropsycholoog
Dit specialistische traject wordt gevolgd nadat de BIG registratie GZ-psychologie is behaald. Het cursorisch deel van de opleiding duurt vier jaar (2 dagen per maand). Er moet daarnaast worden voldaan aan een vastgesteld aantal praktijkuren, supervisie uren en wetenschappelijke publicaties.
Werving en toelating
Om de twee a drie jaar ontstaat een vacature voor een opleidingsplaats GZ- psychologie en om de vier jaar wordt geworven voor opleidingsplaats Klinische Neuropsychologie. Vacatures worden geplaatst op de website van het DZ, bij de opleidingsinstituten (resp. RCSW en RINO Centraal) en bij verenigingen voor ziekenhuis- en neuropsychologen.
Naast de selectie procedure door de vakgroep doorlopen de kandidaten ook een selectieprocedure bij het opleidingsinstituut.
Meer informatie en contact
De opleider Medische Psychologie is Mw. M.A. Mol, klinisch psycholoog (V&O). Plaatsvervangend opleider zijn Mw. Y. Krol, klinisch psycholoog (K&J) en Mw. Dr. M.J.J. Gerritsen, klinisch neuropsycholoog.
Oogheelkunde
De vakgroep oogheelkunde verzorgt een deel van de opleiding tot oogarts. Binnen de Onderwijs- en OpleidingsRegio (OOR) Noord kan het onderdeel ‘de patient met cataract’ in Deventer worden gevolgd. De nadruk ligt uiteraard op het veilig aanleren en verrichten van cataractextracties. Daarnaast is kennismaking met de perifere praktijk belangrijk. Gedurende 6 tot 9 maanden worden de AIOS intensief begeleid in dit chirurgische traject. In opbouw is een systeem waarbij steeds 2 AIOS werkzaam zijn in het Deventer Ziekenhuis, die elkaar dakpansgewijs vervangen.
Meer informatie en contact
Onze opleider is dr. M. Bartels, F. Dijkman is plaatsvervangend opleider.
Orthopedie
Opleiding
De vakgroep orthopedie verzorgt een deel van de opleiding tot orthopedisch chirurg. Binnen de Onderwijs- en OpleidingsRegio (OOR) Noord is het mogelijk om het 4e jaar van de opleiding in Deventer te volgen. Gedurende enkele 3 maanden durende stages wordt intensief samengewerkt met 1 van de orthopedisch chirurgen.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om in het kader van de opleidingsetalage een deel van het laatste jaar een verdiepingsstage (schouder- of kniechirurgie) te volgen.
Meer informatie en contact
De opleider is dr. J.P.W. van Jonbergen en dr. D.D. Langeloo is plaatsvervangend opleider.
Radiologie
De opleiding tot radioloog in het Deventer Ziekenhuis heeft een lange historie: al meer dan 30 jaar worden in Deventer artsen opgeleid tot radioloog. De opleiding tot specialist in het Deventer Ziekenhuis kenmerkt zich aan de ene kant door een gevarieerd aanbod aan pathologie en aan de andere kant een laagdrempelige, persoonlijke supervisie van de radiologen en terugkoppeling uit de kliniek. Oftewel “klein genoeg voor korte lijnen en groot genoeg om veel te kunnen leren” zoals een AIOS het aan het einde van zijn opleiding verwoordde.
Samenwerking
Er wordt samengewerkt met de partnerziekenhuizen binnen de opleidingsregio om de AIOS in de volle breedte op te kunnen leiden in de verschillende differentiaties. Zo kan de differentiatie Nucleaire Radiologie worden gevolgd bij de academische partner UMC Groningen sinds het samengaan van de opleidingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Het Centrum voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Deventer Ziekenhuis is steeds bezig met vernieuwing en verbetering van de mogelijkheden voor de medische beeldvormer van de toekomst; het optimale onderzoek voor de patiënt met state-of-the-art beeldvormende apparatuur, geïnterpreteerd door competente radiologen die relevante gesprekspartners kunnen zijn voor onze verwijzers.
Meer informatie en contact
De opleider is R.A.J.M. van Dijk, de plaatsvervangend opleider is dr. J. v. Hoogstraten
Radiotherapie
In de Radiotherapiegroep wordt de opleiding radiotherapie verzorgd in samenwerking met het UMCU en RadboudUMC. Doorgaans bedraagt de stageperiode in Deventer 1 jaar, in Arnhem twee periodes van zes maanden.
De opleiding Radiotherapie is 5 jaar. Hierbij zijn er, naast de klinische stages, stages radiologie, planning en een vrije stage. Er is ruimte voor profilering.
Stage
De stageperiode is verdeeld in specifieke aandachtsgebieden zoals longoncologie, urologische oncologie, mammacarcinoom, etc. Welke aandachtsgebieden gevolgd worden, is in overleg met de AIOS en de opleider radiotherapie UMCU/RadboudUMC. Het is verdeeld in periodes van drie tot zes maanden met steeds vaste supervisoren. Tijdens de stages verricht de AIOS alle werkzaamheden rond de behandeling zoals het zien van nieuwe patiënten, voorbereiding van de bestraling, begeleiding tijdens de behandeling en de follow up. Veel aandacht en tijd is ingepland voor de individuele begeleiding van de patiënt. Er is geen klinische afdeling.
Competentiegericht leren komt terug in de vorm van regelmatige KPB’s, stagebesprekingen, 360 graden feedback, EPA's en voortgangs- en beoordelingsgesprekken. De AIOS participeren in het maandelijks refereren en diverse (patiënten) besprekingen en MDO’s. Het reguliere onderwijs vindt plaats in het UMCU of RadboudUMC (terugkomdagen) waar ook stafleden van de Radiotherapiegroep aan deel nemen. Tevens zijn er twee keer per jaar landelijke onderwijsdagen en modules.
Wetenschappelijk onderzoek
Het is mogelijk tijdens de stage wetenschappelijk onderzoek te doen. Gezien de beperkte duur van de stageperiode wordt dit echter doorgaans in het UMCU of RadboudUMC gedaan.
Meer informatie en contact
De opleider radiotherapie in de Radiotherapiegroep is de heer drs. E.J.A. Vonk. Mevrouw drs. C.J.A. Tissing-Tan is de plaatsvervangend opleider.
Ziekenhuisgeneeskunde
Opleiding
De opleiding tot ziekenhuisarts is een nieuwe medische vervolgopleiding en door het College Geneeskundig Specialismen als profiel erkend. Het Deventer Ziekenhuis biedt een 3-jarige opleiding tot ziekenhuisarts. De kernwoorden van deze opleiding zijn: kwaliteit, continuïteit en veiligheid.
Je wordt begeleid door een multidisciplinair opleidingsteam. In het onderwijsprogramma is aandacht voor intensieve contacten waardoor je een overstijgend inzicht in het vakgebied ziekenhuisgeneeskunde krijgt.
Meer informatie en contact
De opleider ziekenhuisgeneeskunde is P.G.R. Schiphorst en G. Schuurman is de plaatsvervangend opleider.