Medisch ondersteunende opleidingen
In het Deventer Ziekenhuis kun je een opleiding volgen voor verschillende medisch ondersteunende en assisterende beroepen. Je volgt hierbij een opleiding bij één van de Hbo-opleidingsinstituten met wie wij samenwerken. En je combineert jouw opleiding met een leuke baan ons ziekenhuis. Op deze manier kun je dat wat je geleerd hebt op school, direct toepassen in de praktijk.
Ons opleidingsaanbod
In het Deventer Ziekenhuis kun je in verschillende medisch ondersteunende functies werken en leren met elkaar combineren.
Anesthesiemedewerker
Ons ziekenhuis heeft 11 Operatiekamers. Jaarlijks worden er zo'n 18.000 operaties uitgevoerd in de specialismen algemene chirurgie, orthopedie, traumatologie, vaatchirurgie, beperkte neurochirurgie, gynaecologie, urologie, KNO, oogheelkunde, plastische chirurgie, kaakchirurgie en radiotherapie.
Als anesthesiemedewerker verricht je zelfstandig of samen met de anesthesist werkzaamheden voor de anesthesie. Dit omvat de opvang en begeleiding van patiënten, het onder narcose brengen, het bewaken en het doen ontwaken van de patiënt na de operatie. Je zorgt voor het dagelijks onderhoud van alle anesthesieapparatuur en hulpmiddelen en voor het bedrijfsklaar maken hiervan. Verder verleen je assistentie bij het toedienen van loco-regionale anesthesie en bewaak je deze patiënten.
Opleiding
Spreekt het je aan om naast het studeren op school direct in de praktijk aan de slag te gaan met hetgeen je geleerd hebt? Dan is de inservice opleiding tot anesthesiemedewerker misschien iets voor jou. Na een theoretische, beroepsvoorbereidende periode (BVP) van een half jaar worden theorie en praktijk gedurende ongeveer 2,5 jaar gecombineerd. Het theoretische deel van de opleiding wordt verzorgd door de UMC Utrecht Academie.
Ben je geïnteresseerd in technologie, maar ook in gezondheidszorg en kun je eigenlijk niet kiezen tussen die twee? Dan is de HBOV-G&T OK route misschien wel iets voor jou! Het is wel extra hard werken, want je leert in vier jaar voor twee beroepen tegelijk: Verpleegkundige én anesthesieverpleegkundige.
Je moet wel rekenen op extra studiebelasting per week. Alleen geschikt voor gemotiveerde en harde werkers dus! Omdat je extra EC’s moet halen, kun je ‘excellent’ afstuderen. Je krijgt dan ook 2 diploma’s. De opleiding Verpleegkunde staat officieel geregistreerd als Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige en leidt op tot de graad Bachelor of Nursing. De combinatie van deze 2 opleidingen levert je veel voordelen op. Deze opleiding wordt verzorgd door het Saxion in Deventer.
Eisen
- Inservice opleiding: Je hebt minimaal een HAVO diploma (profiel NT/ NG), VWO diploma, HBO diploma in de richting gezondheidszorg.
- HBO-V G&T OK route: Je hebt minimaal een HAVO of VWO diploma (profiel NT/ NG) of een MBO-4 diploma in de sector zorg of techniek. Toelating met een ander MBO diploma is uitgesloten.
Meer weten?
Handige links voor als je je wilt oriënteren op deze vervolgopleiding.
Hartfunctielaborant
Je doet in opdracht van een specialist of huisarts zelfstandig onderzoek naar het functioneren van het menselijk hart. Daarnaast assisteer je de cardioloog bij onderzoeken en ingrepen aan het hart. Je werkt met diverse apparatuur zoals een ecg apparaat, die de elektrische activiteit van de hartspier registreert. Het elektrocardiogram (ECG) is hiervan de grafische weergave. Een ander apparaat is de echocardiograaf. Daarmee worden de bewegingen van de hartspier en de hartkleppen bekeken, maar ook dimensies, afmetingen, knijpkracht en bloedstromingen binnen het hart worden bepaald. Als hartfunctielaborant verricht je ook inspanningstesten. Na de basisopleiding zijn er vier specialisaties: ambulante ecg metingen, hartstimulatie, echocardiografie en hartkatheterisatie..
Opleiding
De hbo-opleiding duurt 3 jaar. De theorie wordt verzorgd door de LOI-Hogeschool, de praktijk het Deventer Ziekenhuis.
In het 1e jaar komen o.a. het werken op een afdeling hartfunctie, omgangskunde/communicatie, algemene medische kennis, het registreren van een ECG, basiskennis elektrocardiografie, reanimatie en toegepaste wis-, natuur- en scheikunde aan de orde.
In het 2e jaar gaan we door met speciële anatomie, fysiologie en pathologie, elektrocardiografie, ergometrie en inspanningsfysiologie, informatica en krijg je basiskennis van de specialisaties die je in het 3e jaar doet. Als je dit jaar succesvol afrondt, krijg je een certificaat en kun je zelfstandig de algemene hartfunctieonderzoeken uitvoeren.
Tijdens leerjaar 3 kun je bij de LOI of een geaccrediteerde HBO instelling specialiseren in 1 van de 4 uitstroomrichtingen: echocardiografie, ambulante ecg metingen (voorheen holteranalyse), hartkatheterisatie en interventie of cardio-implantaten en elektrofysiologisch onderzoek. De uitstroomrichtingen bieden diverse loopbaanmogelijkheden. Wil je na een aantal jaren een andere specialisatie kiezen, dan hoef je alleen het 3e leerjaar in die andere richting te doen.
Je kunt per module examen doen. Die worden 2x per jaar schriftelijk afgenomen onder de verantwoordelijkheid van de Examencommissie van LOI Hogeschool. De examens staan onder toezicht van de Stichting Beroepsopleiding Hartfunctielaborant (SBHFL). Als je een examen voldoende afsluit, ontvang je een certificaat.
Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst en je ontvangt salaris. Ook betalen wij de opleiding en boeken.
Eisen
- havo, vwo, vhbo, mbo (niveau 4) diploma, of een bewijs van onvoorwaardelijke overgang naar de 6e klas van het vwo;
- Denk je, op grond van een ander diploma of bewijs, in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor 1 of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van de LOI-Hogeschool. Stuur daarbij een kopie van het desbetreffende diploma met cijferlijst, een inhoudsbeschrijving van de gevolgde vakken en een literatuurlijst mee. De geldigheidsduur van een vrijstelling is 6 jaar, gerekend vanaf de aanvangsdatum van je studie.
- Bezit je geen van de hiervoor genoemde diploma’s of bewijzen, maar meen je wel over een gelijkwaardig diploma te beschikken, neem dan contact op met de afdeling Studievoorlichting van LOI Hogeschool, telefoon 071 54 51 899.
- De hartfunctielaborant besteedt tijdens de onderzoeken en controles veel tijd aan het informeren en begeleiden van patiënten. Een goede laborant is dus sociaal vaardig en kan zich tegelijkertijd op het onderzoek concentreren.
Reageren
Als er een opleidingsplaats is dan vind je die hier en kun je solliciteren. Ben je eenmaal als leerling in dienstverband aangenomen, laat je dan registreren bij SBHFL. Voor informatie over de registratie en het registratiegeld, kun je contact opnemen met de LOI, afdeling studievoorlichting.
Meer weten?
Handige links voor als je je wilt oriënteren op deze vervolgopleiding.
Laborant Klinische Neurofysiologie
Je doet onderzoek dat gericht is op het opsporen van stoornissen in het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel, de spieren en de bloedvoorziening van de hersenen. Als laborant Klinische Neurofysiologie werk je in de voorhoede van de medisch-technologische ontwikkelingen.
Vaak werk je zelfstandig en gebruik je geavanceerde apparatuur. Je verricht zelfstandig een aantal (complexe) onderzoeken, zoals slaapanalyses, duplexonderzoeken, manometrieen en 24 uurs Ph-metingen en beoordeelt deze.
Elk onderzoek omvat het meten, analyseren en beschrijven van neurofysiologische fenomenen en de mogelijke afwijkingen.
Bij de onderzoeken krijg je te maken met patiënten van alle leeftijdscategorieën. Ook zie je epilepsiepatiënten (bij wie je checkt of de medicijnen nog voldoen), bewusteloze slachtoffers van een ongeluk, of mensen die zo vaak migraine hebben dat de oorzaak een hersenafwijking kan zijn. Het meest werk je op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), maar soms ook op de OK, IC of een verpleegafdeling.
Opleiding
- De Hbo-opleiding KNF-laborant duurt 3 jaar.
- De theorie wordt verzorgd door de LOI-Hogeschool, de praktijk het Deventer Ziekenhuis.
- In het 1e jaar komen o.a. aan bod: algemene anatomie, fysiologie en pathologie, fysica, basiskennis klinische neurofysiologie, EEG en afwijkend EEG en praktijk.
- In jaar 2 komen de modules speciële anatomie en fysiologie, EEG en afwijkend EEG, Klinisch neurofysiologische onderzoekmethoden aan de orde.
- In het 3e jaar ga je hiermee verder. In de 2e helft van dit leerjaar volg je een externe stage van minimaal 1 week op een afdeling KNF van een ander ziekenhuis.
- Je wordt begeleid door een docent van de LOI. Vragen over je studie kun je altijd bij hem of haar kwijt.
- Je kunt per module examen doen. Die worden 2x per jaar schriftelijk afgenomen onder de verantwoordelijkheid van de Examencommissie van LOI Hogeschool. Als je een examen voldoende afsluit, ontvang je een certificaat.
- Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst en je ontvangt salaris. Ook betalen wij de opleiding en boeken. Je moet alleen zelf een verklarend medisch zakwoordenboek (ongeveer 20 euro) kopen.
Eisen
- Diploma havo, vwo, vhbo, mts, hts, mlo, hbo in de gezondheidszorg, Verpleegkundige A, B, Z, of een bewijs van onvoorwaardelijke overgang naar de 6e klas vwo. Wis-, natuur- en scheikunde zijn niet meer verplicht, maar enige affiniteit ermee is gewenst.
- Denk je op grond van een ander diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor 1 of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van de LOI-Hogeschool. Stuur daarbij een kopie van het desbetreffende diploma met cijferlijst, een inhoudsbeschrijving van de gevolgde vakken en een literatuurlijst mee. De geldigheidsduur van een vrijstelling is 6 jaar, gerekend vanaf de aanvangsdatum van je studie.
- Bezit je niet de juiste papieren, maar meen je wel over een gelijkwaardig diploma te beschikken, neem dan contact op met de afdeling Studievoorlichting van LOI Hogeschool, telefoon (071) 54 51 899.
- De meeste onderzoeken die je doet, kosten nogal wat tijd. Daarom zijn niet alleen je vaktechnische kennis, maar ook mensenkennis en tact belangrijk. Je houdt voortdurend de toestand van een patiënt in de gaten en handelt zonodig adequaat. Het is belangrijk dat je de patiënt uitlegt wat er gebeurt en hem geruststelt. Sociale vaardigheden en zorgvuldigheid zijn onmisbare eigenschappen voor een laborant KNF.
Reageren
Als er een opleidingsplaats is dan vind je die hier en kun je solliciteren. Ben je als leerling in dienstverband aangenomen, laat je dan registreren bij de SRBOLKNF. Voor informatie over de registratie en het registratiegeld, kun je contact opnemen met de LOI, afdeling studievoorlichting.
Meer weten?
Handige links voor als je je wilt oriënteren op deze vervolgopleiding.
Longfunctieanalist
Je onderzoekt de functie van de longen, o.a. door het afnemen van blaastesten. In de behandelkamer assisteer je bij bronchoscopieën, puncties, en dergelijke. Dan controleer je de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed en let je goed op hoe de patiënt zich voelt. Tevens voer je inspanningstesten uit, zoals fietsergeometrie of laat je kinderen op de loopband lopen. Je neemt ook allergietesten af.
Het ondersteunen van de patiënt is een belangrijk onderdeel van je werk. Sommigen zijn benauwd en voor hen is het erg zwaar een inspanning te doen. Je houdt daarom voortdurend de toestand van een patiënt in de gaten en handelt zo nodig adequaat.
Opleiding
De opleiding duurt 3 jaar. De theorie wordt verzorgd door de LOI-Hogeschool, de praktijk het Deventer Ziekenhuis.
In het 1e jaar werk je al op de Longfunctieafdeling. Op school krijg je de vakken omgangskunde, communicatie, klinische spirometrie, algemene medische kennis, reanimatie en toegepaste wis-, natuur- en scheikunde.
Je kunt per module examen doen. Die worden 2x per jaar schriftelijk afgenomen onder de verantwoordelijkheid van de Examencommissie van LOI Hogeschool. Als je een examen voldoende afsluit, ontvang je een certificaat.
Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst en je ontvangt salaris. Ook betalen wij de opleiding en boeken. Je moet alleen zelf een verklarend medisch zakwoordenboek (ongeveer 20 euro) kopen.
Eisen
Diploma havo- of vwo of een mbo-diploma niveau 4. Enige affiniteit met wis-, natuur- en scheikunde is gewenst.
Denk je op grond van een ander diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor 1 of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van de LOI-Hogeschool. Stuur daarbij een kopie van het desbetreffende diploma met cijferlijst, een inhoudsbeschrijving van de gevolgde vakken en een literatuurlijst mee. De geldigheidsduur van een vrijstelling is 6 jaar, gerekend vanaf de aanvangsdatum van je studie.
Beschik je niet over een van deze diploma's, maar ben je 21 jaar of ouder en heb je een vergelijkbare vooropleiding of relevante werkervaring, dan kun je ook worden toegelaten. Neem in dat geval contact op met de afdeling Studievoorlichting van LOI Hogeschool, tel. (071) 545 1234.
De meeste onderzoeken die je doet, kosten nogal wat tijd. Ook is het belangrijk dat je de patiënt uitlegt wat er gebeurt en hem geruststelt. Daarom zijn niet alleen je vaktechnische kennis, maar ook sociale vaardigheden en zorgvuldigheid in dit beroep erg belangrijk.
Reageren
Als er een opleidingsplaats is dan vind je die hier en kun je solliciteren. Voor informatie over de registratie en het registratiegeld, kun je contact opnemen met de LOI, afdeling studievoorlichting.
Meer weten
Handige links voor als je je wilt oriënteren op deze vervolgopleiding.
Medische beeldvormings- en bestralingsdeskundige
Als gediplomeerd MBB-er (medische beeldvormings- en bestralingsdeskundige) kun je op een afdeling Radiologie, Radiotherapie en Nucleaire Geneeskunde werken. Op Radiologie worden onderzoeken verricht met röntgenapparatuur, CT en MRI. Je werkt deels zelfstandig en deels ter assistentie van een radioloog. Ook werk je op de OK, verpleegafdelingen en de Spoedpost. Tot je taken behoren het maken en bewerken van beelden van delen van het skelet en/of organen van patiënten en het voeren van de administratie.
Op Nucleaire Geneeskunde worden met kleine hoeveelheden radioactieve stoffen afbeeldingen van het lichaam gemaakt. Ook daar werk je veelal zelfstandig.
In beide vakgebieden gebruik je vaak vrij ingewikkelde apparatuur om de bouw en functie van het menselijk lichaam en de verschillende ziekteprocessen in beeld te brengen. Maar ook het omgaan met patiënten en de zorg voor hen, is belangrijk in je werk. Aan je deskundigheid voor de stralingsbescherming, zowel voor de patiënt als voor de laborant zelf, worden hoge eisen gesteld.
Opleiding
- De opleiding duurt 4 jaar. Je start met een beroepsvoorbereidende periode (BVP) van 5 maanden. Door 'snuffelstages' maak je kennis met de gezondheidszorg. Ook leggen we de basis voor alle vakgebieden waarin je je straks moet bekwamen.
- Na de BVP begin je met het praktische deel van je hbo-opleiding. Je werkt en leert 4 dagen per week in het ziekenhuis. Op dag 5 kun je thuis of op de afdeling aan opdrachten werken.
- 1 x per maand ga je een week naar school.
- Je sluit de opleiding af met een scriptie en presentatie over een door jou en school te kiezen onderwerp.
- In het ziekenhuis krijg je ondersteuning van gediplomeerde collega's en de praktijkbegeleider. Voor een stage radiotherapie werken we samen met de Radiotherapiegroep. Zo krijg je in Deventer alle facetten van het beroep onder de knie.
- Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst en je ontvangt salaris. Ook betalen wij de opleiding en boeken.
Het Deventer Ziekenhuis verzorgt deze opleiding samen met de Hanzeschool in Groningen. Als je meer info wilt, kijk dan eens op de site van de Hanzeschool/MBRT. Daar vind je ook informatie over de Open Dagen.
Eisen
- havo diploma, liefst met het profiel Natuur en Gezondheid. In ieder geval moeten natuurkunde en scheikunde in je vakkenpakket zitten.
- Wie een passende afgeronde mbo-opleiding heeft, kan ook solliciteren.
- Je bent een echte teamplayer.
- Je kunt nauwkeurig en onder druk werken.
Reageren
Als er een opleidingsplaats is dan vind je die hier en kun je solliciteren. Neem voor verdere vragen over de opleiding contact op met de praktijkbegeleider van de afdeling.
Meer weten?
Handige links voor als je je wilt oriënteren op deze vervolgopleiding.
Operatieassistent
Ons ziekenhuis heeft 11 OK's. Jaarlijks worden er zo'n 18.000 operaties uitgevoerd in de specialismen algemene chirurgie, orthopedie, traumatologie, vaatchirurgie, beperkte neurochirurgie, gynaecologie, urologie, KNO, oogheelkunde, plastische chirurgie, kaakchirurgie en radiotherapie.
Als operatieassistent ben je de schakel tussen het steriele en het niet-steriele veld (de omloop). Daarnaast assisteer je de chirurg, waarbij een goede presentatie van het operatiegebied van belang is (de assisterende). Tevens overhandig je tijdens de operatie de chirurg op de juiste momenten het goede instrumentarium (de instrumenterende). Hiervoor is een gedegen kennis van de verschillende operatietechnieken, de apparatuur en het instrumentarium nodig. Ook het begeleiden en opvangen van patiënten die lokale verdoving krijgen, kan tot je taken behoren.
Opleiding
Wil je naast het studeren op school direct in de praktijk aan de slag met wat je hebt geleerd? Dan is de inservice opleiding tot operatieassistent iets voor jou. Na een theoretische, beroepsvoorbereidende periode (BVP) van een half jaar worden theorie en praktijk gedurende ongeveer 2,5 jaar gecombineerd. Het theoretische deel van de opleiding wordt verzorgd door de UMC Utrecht Academie.
Ben je geïnteresseerd in technologie, maar ook in gezondheidszorg en kun je eigenlijk niet kiezen tussen die 2? Dan is de HBOV-G&T OK route geschikt. Het is wel extra hard werken, want je leert in 4 jaar voor 2 beroepen tegelijk: verpleegkundige én operatieassistent. Alleen geschikt voor gemotiveerde en harde werkers dus! Omdat je extra EC’s moet halen, kun je ‘excellent’ afstuderen. Je krijgt dan ook 2 diploma’s. De opleiding Verpleegkunde leidt op tot de graad Bachelor of Nursing. De combinatie van deze 2 opleidingen levert je veel voordelen op. Deze opleiding wordt verzorgd door het Saxion in Deventer.
Eisen
- Inservice opleiding: je hebt minimaal een HAVO diploma (profiel NT/ NG), VWO diploma, MBO-4/ HBO diploma in de richting gezondheidszorg.
- HBO-V G&T OK route: je hebt minimaal een HAVO of VWO diploma (profiel NT/ NG) of een MBO-4 diploma in de sector zorg of techniek. Toelating met een ander MBO diploma is uitgesloten.
Reageren
Als er een opleidingsplaats is dan vind je die hier en kun je solliciteren. Wanneer je deze studie wilt volgen, moet je je opgeven bij hogeschool Saxion. Het aantal opleidingsplaatsen is mede afhankelijk van het aantal beschikbare stageplaatsen op de OK. Via een selectie, met o.a. een assessment, wordt bepaald of je kunt starten met deze studieroute.
Meer weten?
Handige links voor als je je wilt oriënteren op deze vervolgopleiding.