Informatie over ons rookbeleid
Sinds februari 2019 is ons ziekenhuis rookvrij. We zijn ambassadeur van gezondheid en steunen de ontwikkeling naar een rookvrije generatie in Nederland.
Wat is een rookvrij Deventer Ziekenhuis?
Het Deventer Ziekenhuis is per 1 februari 2019 een volledig rookvrij ziekenhuis. De regels zijn streng. In ons gebouw mag niet (meer) gerookt worden. Dat geldt ook voor het terrein van ons ziekenhuis. Dus ook buiten, op ons parkeerterrein en de toevoerwegen op ons terrein.
-
Bespreek dit vooraf dan helder met uw huisarts of verwijzer. Wellicht kan hij/zij helpen met een nicotinepleister of met –kauwgom. Op die manier kunt u het ziekenhuis bezoeken zonder in het ziekenhuis of op het terrein te hoeven roken. Ook in het ziekenhuis kunnen we patiënten met ontwenningsverschijnselen van tabaksverslaving hulp aanbieden in de vorm van nicotinepreparaten.
-
Het rookverbod is op diverse manieren zichtbaar op ons terrein. Zo staan er bordjes met rookvrij ziekenhuis. Ook bij binnenkomst op het terrein wordt via borden duidelijk gemaakt dat we een rookvrij ziekenhuis zijn.
-
We zijn als ziekenhuis niet van steen. In de praktijk komt het heel weinig voor dat we een patiënt zien die nog een laatste sigaret wil. Als dit wel zo is, kan dit altijd besproken worden met onze zorgverleners. Samen zoeken we naar een passende oplossing.
-
Voor iedereen. Dus voor patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers en anderen. Het rookverbod geldt voor het gebouw, én voor het volledige terrein. Het rookverbod geldt dus ook buiten tot aan de Nico Bolkesteinlaan.
-
Natuurlijk begrijpen we dat ons rookbeleid impact kan hebben. Daarom helpen we u graag op weg naar concrete hulp. Uw huisarts helpt u graag met een aanpak die bij u past.
Zelfstandig stoppen
U kunt proberen zelfstandig te stoppen. Bijvoorbeeld met steun van een stoppen met roken-app voor op uw smartphone. Of u kunt gebruik maken van een online, interactief zelfhulpprogramma. Op maat gemaakte tekstberichten geven daarbij extra ondersteuning.
Groepscursus
U kunt samen met anderen een stoppen met roken-cursus of -training volgen. Dan komt u regelmatig met lotgenoten bij elkaar onder leiding van een stoppen met roken-coach of -trainer. Vaak is dat een psycholoog die hiervoor is opgeleid. De praktijkondersteuner heeft een overzicht van cursussen bij u in de buurt, georganiseerd door de GGD of thuiszorg. U kunt ook zelf zoeken op www.ikstopnu.nl.
Persoonlijke begeleiding
Stoppen met roken kan ook met persoonlijke begeleiding van de huisarts of praktijkondersteuner. De huisartsen in Deventer en omstreken werken samen aan een Rookvrij Salland. Zij bieden specifieke begeleiding, expertise en hulpmiddelen aan. Of stop met een ervaren stoppen met roken-coach. Kijk op www.ikstopnu.nl voor adressen van ervaren coaches bij u in de buurt.
-
Onder het rookverbod vallen de sigaret, andere tabakswaren, de elektronische sigaret, ('dampers'), 'rookloze sigaretten' (zoals de iQos) en andere rookvormen.
-
Dat kan, klik hier voor onze algemene folder.
-
Een aanvullende vraag over ons rookverbod? Stel deze gerust via info@dz.nl.
Rookverbod geruisloos geaccepteerd
Klik hier voor een stuk in De Stentor over de eerste maanden na invoering van ons nieuwe rookbeleid, 28 februari 2019
Bestuurder en longarts over introductie rookverbod
Klik hier voor een toelichting van bestuurder en longarts in De Stentor over het rookbeleid, 31 januari 2019.
Sigaret gaat definitief in de ban in Deventer Ziekenhuis
Klik hier voor een stuk in De Stentor over de aankondiging van het rookverbod, 3 januari 2018.