De Da Vinci Operatierobot
Polsbewegingen die de arts niet kan maken. Meer precisie, minder trillingen. De nieuwe operatierobot van het Deventer Ziekenhuis gaat chirurgen ondersteunen tijdens complexe operaties. Dit zorgt voor nauwkeurige operaties met minder kans op complicaties en meer gemak voor patiënt en chirurg.
Robot kan wat arts niet kan
Chirurg Koen Talsma kijkt door een 3d-bril ‘in’ de patiënt die een paar meter verderop ligt. Vier robotarmen bewegen op zijn commando’s heen en weer. Talsma opereert met handen en voeten alsof het een computerspel betreft. We kenden al de kijkoperatie. Daarbij worden een paar gaatjes gemaakt en kan een chirurg vanbuiten het lichaam opereren. Er is geen grote snede nodig, wat beter is voor het genezingsproces van de patiënt. Geassisteerd door de nieuwe operatierobot kan de arts het dus nu ook op afstand. Talsma: ‘De trend is dat er steeds minder handen aan de patiënt komen. Het is niet zo dat de robot zelf opereert, dat blijft de chirurg doen, maar dan op afstand. Hoe minder je in een patiënt hoeft te snijden, hoe beter.’
Voordelen
Het werken met een operatierobot kent een flink aantal voordelen. Zo kan de robot ‘polsbewegingen’ maken die voor een menselijke hand onmogelijk zijn. Zeker op plekken waar een arts moeilijk bij kan, of in gebieden die kwetsbaar zijn, kan een specifieke beweging cruciaal zijn. Ook worden met een robot eventuele trillingen opgeheven. Uroloog Tineke Wolters van het Deventer Ziekenhuis vult aan: ‘Wij zien met de robot de operatie ook in veel meer details voor ons. Dat verkleint de potentiële risico’s die er altijd zijn. Er is minder kans op onbedoelde weefselschade, pijn en bloedverlies. Daardoor herstelt de patiënt sneller, zijn er minder littekens en is minder nazorg nodig. De patiënt kan eerder naar huis. Mijn verwachting is dat robotchirurgie in de toekomst niet meer weg te denken is in de zorg. Ik heb veel getraind op de robot. Mijn ervaring is dat de chirurgische precisie toeneemt. Je opereert nauwkeuriger. Dit heeft absoluut voordelen. Internationaal is inmiddels de meeste ervaring opgedaan bij prostaatverwijderingen. Daar zie je minder incontinentie en eerder terugkeer van potentie. De resultaten zijn betere dan bij een normale kijkoperatie. Ook kunnen we een nier-tumoroperatie beter doen. Nu is het deels verwijderen van de nier - waarbij je niet de hele nier, maar alleen de tumor verwijdert - met een kijkoperatie soms heel lastig.
Kwaliteit
Het ziekenhuis verwacht met de nieuwe robot jaarlijks tussen de 130 en 150 operaties uit te gaan voeren. In eerste instantie zal de robot assisteren bij gynaecologische en urologische ingrepen en darmchirurgie. De operatierobot stond al langer op het verlanglijstje van het ziekenhuis. Niet alleen omdat de vraag naar robotchirurgie toeneemt, ook omdat het Deventer Ziekenhuis als topklinisch ziekenhuis in deze regio nu, maar zeker in de toekomst, de beste zorgkwaliteit wil blijven bieden. De afgelopen maanden hebben de chirurgen en operatieassistenten uitgebreid getraind met het nieuwe instrument. In april zijn de eerste operaties met de robot uitgevoerd.