Digitaal delen van uw medische gegevens
U heeft bij het Deventer Ziekenhuis een digitaal medisch dossier. Uw huisarts en apotheek hebben via een beveiligd webportaal inzage in uw medisch dossier. Uw huisarts heeft inzage in uw medisch dossier, uw apotheker alleen inzage in medicatiegegevens, laboratoriumuitslagen en allergieën. Tenzij u daartegen bezwaar heeft gemaakt. Volgens de laatste wet- en regelgeving mag een zorgverlener buiten het Deventer Ziekenhuis uw medische gegevens alleen inzien met uw toestemming.
Toestemming geven is niet verplicht. Dat bepaalt u helemaal zelf. Waarom het belangrijk is om toestemming te geven en hoe u dat doet, leest u hier.
Geef uw huisarts en apotheker toestemming
Het is belangrijk dat iedere zorgverlener bij wie u onder behandeling bent over de juiste medische gegevens beschikt. Dit kan veel vergissingen of fouten voorkomen. Met uw toestemming krijgt uw huisarts inzage in het medisch dossier en uw apotheker tot de medicatiegegevens. Wordt u verwezen naar een ander ziekenhuis dan kan over enige tijd de behandelaar ter plekke ook uw medisch dossier bij het Deventer Ziekenhuis raadplegen.
Ziekte, een blessure of een ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende medisch specialist, een andere apotheek of de huisartsenpost. Dan is het belangrijk dat die zorgverlener uw actuele medische gegevens kan inzien.
Hoe geef ik toestemming?
Vindt u het belangrijk dat uw behandelaar (huisarts, andere specialist) en apotheker deze gegevens kunnen inzien? Geef dan toestemming om uw medische gegevens uit te wisselen. Dat kan online via www.dz.nl/mijndz.
Tijdens een bezoek aan een polikliniek kan de polikliniekassistente de toestemmingsregistratie op uw verzoek invullen. De huisarts of doktersassistente kan dat ook voor u doen.
Veelgestelde vragen
-
Voor uw zorgverleners buiten het Deventer Ziekenhuis is het belangrijk dat ze in uw medisch dossier kunnen kijken. Dan kunnen ze u beter behandelen. Uw huisarts of apotheker is zo’n zorgverlener. Soms komt u bij een vreemde zorgverlener buiten Het Deventer Ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij een andere huisarts op de huisartsenpost, een arts in een ander ziekenhuis of een andere apotheker. Ook voor die zorgverleners is het belangrijk dat zij uw medische gegevens in het Deventer Ziekenhuis kunnen bekijken wanneer dat nodig is. Want met de juiste informatie over u, kunnen zij de juiste zorg geven: snel, goed en veilig. Ook ’s avonds en in het weekend.
-
Uw medische gegevens zijn persoonlijk. Het Deventer Ziekenhuis mag uw medische gegevens niet zomaar laten zien aan andere zorgverleners. Dat mag alleen als u daar speciaal toestemming voor geeft.
-
Instellingen of groepen krijgen nooit toestemming om uw dossier in te zien. Alleen individuele personen krijgen daarvoor toestemming. Zij krijgen alleen inzage als:
- zij u behandelen,
- zij zich bij het Deventer Ziekenhuis op de goede manier aangemeld hebben,
- en u toestemming heeft gegeven.
Zorgverleners die als enige op deze manier uw gegevens kunnen inzien zijn:
- Huisarts en huisarts in opleiding
- Specialist ouderengeneeskunde
- Revalidatiearts
- Apotheker
- Arts in een ander ziekenhuis of instelling
- Physician assistant en verpleegkundig specialist
Zorgverzekeraars en verzekeringsartsen krijgen geen toestemming om uw dossier in te zien.
-
Het Deventer Ziekenhuis kan de volgende gegevens uit uw medisch dossier (met uitzondering van medische psychologie) laten inzien door andere zorgverleners:
- allergie, diagnose, uw eerdere behandelingen;
- een overzicht van uw medicijnen, die bij Het Deventer Ziekenhuis bekend zijn;
- (laboratorium)uitslagen en verslagen van onderzoeken die bij het Deventer Ziekenhuis zijn uitgevoerd;
- medische beelden;
- eventueel geplande afspraken voor polikliniek, operaties en opnames.
Apothekers hebben alleen toegang tot medicatiegegevens, laboratoriumuitslagen en allergieën.
-
Het inzien van uw gegevens gebeurt via beveiligde uitwisselingssystemen voor de zorg, namelijk:
- Zorgverlenerportaal
Een applicatie waarbinnen uw huisarts, uw apotheker en uw verpleeghuisarts (als u bent opgenomen in een verpleeghuis) toegang heeft tot uw medische gegevens voor zover ze die nodig hebben voor uw behandeling. - Zorgplatform
Uitwisseling van medische gegevens met medisch specialisten van bijvoorbeeld een ander ziekenhuis.
Deze zijn goed beveiligd. Alleen zorgverleners die voldoen aan strenge eisen voor veilig gebruik, mogen deze gebruiken.
- Zorgverlenerportaal
-
Het Deventer Ziekenhuis vraagt u om toestemming voor het inzien van uw medische gegevens door zorgverleners buiten het Deventer Ziekenhuis. Bezoekt u meerdere artsen in het Deventer Ziekenhuis? Dan geldt uw toestemming voor alle artsen in Het Deventer Ziekenhuis die u behandelen.
U kunt toestemming geven via:
- Uw persoonlijke patiëntenportaal. Daar kunt u digitaal toestemming geven. Ga naar www.dz.nl/MijnDZ en kies voor ‘Mijn gegevens’.
- Tijdens een bezoek aan een polikliniek kan de polikliniekassistente de toestemmingsregistratie op uw verzoek invullen. U kunt zich ook melden bij de receptie hoofdingang van het Deventer Ziekenhuis.
- Aan uw huisarts of doktersassistente.
-
Het Deventer Ziekenhuis vermeldt uw toestemming in uw medisch dossier. Vanaf dat moment mag uw arts de hierboven genoemde gegevens uit uw medisch dossier laten inzien door zorgverleners buiten Het Deventer Ziekenhuis. Geeft u geen toestemming? Dan kunnen andere zorgverleners buiten Het Deventer Ziekenhuis deze gegevens niet inzien. Let op: ook niet in noodsituaties.
-
Meld dit bij de inschrijfbalie van het Deventer Ziekenhuis of bij de polikliniek. De toegang tot beide zorgportalen (het Zorgverlenersportaal voor huisarts en apotheker en Zorgplatform voor specialisten in andere ziekenhuizen) wordt dan uitgeschakeld. U kunt dit ook zelf uitzetten via www.dz.nl/mijnDZ.
Geef dit ook door aan uw huisarts, als u de toegang hebt laten blokkeren.
-
U kunt toestemming altijd weigeren of intrekken. Vanaf dat moment kunnen zorgverleners buiten Het Deventer Ziekenhuis uw medische gegevens niet (meer) inzien.
U kunt toestemming weigeren of intrekken via:
- MijnDZ uw persoonlijke patiëntenportaal. Daar kunt u digitaal toestemming weigeren of intrekken. Kies voor ‘Mijn gegevens’.
- U kunt zich ook melden bij de receptie hoofdingang van het Deventer Ziekenhuis.
-
Uw huisarts en/of apotheek hebben u wellicht om toestemming gevraagd om de gegevens uit hun systemen met elkaar te delen (via het landelijk Schakel Punt, LSP). Echter is het in de Nederlandse wetgeving zo geregeld dat iedere zorgverlener zelf toestemming moet vragen aan zijn eigen patiënten voordat er gegevensuitwisseling plaats mag vinden. Om uw medische gegevens beschikbaar te mogen stellen, moet u ook aan het Deventer Ziekenhuis toestemming verlenen.
-
Uw toestemming is geldig tot het moment dat u deze intrekt. U geeft dus ook toestemming voor het raadplegen van uw medische gegevens door zorgverleners, die in de toekomst uw behandelaar zijn.