Duurzaamheid
Goede patiëntgerichte zorg kan niet zonder brede aandacht voor een gezonde leef-, woon- en verblijfsomgeving. We willen de beste zorg voor onze patiënt. Persoonlijk, toegankelijk en betaalbaar. Daarnaast willen we de negatieve impact van ons handelen op het milieu (o.a. energie, verspilling, grondstoffen) beperken.
Goede zorg, gezonde leefomgeving
Goede patiëntgerichte zorg kan niet zonder brede aandacht voor een gezonde leef-, woon- en verblijfsomgeving. We willen de beste zorg voor onze patiënt. Persoonlijk, toegankelijk en betaalbaar. Daarnaast willen we de negatieve impact van ons handelen op het milieu (o.a. energie, verspilling, grondstoffen) beperken.
Dat doen we onder meer door slim in te kopen. Daarbij letten we niet alleen op prijs, maar ook op sociale impact en op duurzaamheid. Ook in voeding voor patiënten doen we ons best om duurzame producten op het menu te zetten. Verder investeren we veel in energiebesparing. We hebben een energie-efficiënt gebouw en winnen veel groene energie door de vele honderden zonnepanelen op ons dak. Meer en meer aandacht besteden we ook aan het reduceren van afvalstromen.
Green Deal Duurzame zorg
Het Deventer Ziekenhuis voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan een duurzamere en gezondere leefomgeving. Daarom hebben wij ons in 2018 verbonden aan de ‘Green Deal 3.0: Samenwerken aan Duurzame Zorg’.
We verduurzamen de zorg door:
1. De CO2 emissie terug te dringen;
2. Circulair werken te bevorderen;
3. De hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater en grondwater terug te dringen;
4. Door het creëren van een leefomgeving in en buiten het ziekenhuis die de gezondheid van iedereen bevordert.
Milieuthermometer Zorg
Als actief lid van het Milieuplatform Zorg gebruiken we de Milieuthermometer Zorg om ons milieu- en duurzaamheidsbeleid verder te versterken. In 2018 hebben we de Green Deal voor duurzame zorg ondertekend, waarmee we ons committeren aan de doelstellingen voor CO2-reductie, circulariteit, het verminderen van medicijnresten in water en een gezonde leefomgeving. De Milieuthermometer bevat deze thema’s en is een praktisch hulpmiddel voor zorginstellingen om duurzaamheid aantoonbaar op de kaart te krijgen.
Certificering
We zijn in het bezit van de Milieuthermometer Brons-certificering.
Er is geen wettelijke verplichting voor ziekenhuizen om gecertificeerd te zijn, maar het is wel de ambitie van ons ziekenhuis om te voldoen aan de criteria van de Milieuthermometer.
CO2-neutraal
Het Deventer Ziekenhuis wil blijven investeren in verduurzaming van de eigen energievoorziening. Dat doen we bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak waarmee we heel veel eigen stroom opwekken en ook onze CO2-uitstoot met 145 ton per jaar verminderen.
Bij de bouw van ons ziekenhuis hebben we ook fors geïnvesteerd in koude- en warmteopslag. Zo staan er in het souterrain elektrische warmtepompen. Deze wekken warmte op voor het warme tapwater, iets wat in het verleden gebeurde met gasgestookte ketels. Met de warmtepompen verstoken we circa 150.000 m3 minder aardgas. Daarmee reduceren we nog eens 105 ton minder CO2-uitstoot.
We doen dus al veel als het gaat om het verkleinen van onze CO2-uitstoot, maar het kan en moet nog beter. Circa 75 procent van onze CO2-uitstoot is gebouwgerelateerd. Verlichting veroorzaakt circa 21 procent van de CO2-uitstoot. Die reduceert het ziekenhuis onder meer met nieuwe LED-lampen. Verwarmen en koelen is een andere grootverbruiker met 22 procent uitstoot.
Het Deventer Ziekenhuis zal zich inzetten om de CO2-uitstoot in 2030 met de helft te reduceren ten opzichte van 1990. Uiterlijk in 2050 wil het ziekenhuis CO2-neutraal zijn.